Twitter hackat – falska inlägg publicerades på kända konton

Bedragare har via kända profilers Twitterkonton försökt att komma över kryptovaluta. Bild: Richard Drew

Flera högprofilerade Twitterkonton – som Kim Kardashians och Barack Obamas – hackades i ett bedrägeri. Twitter stoppade under flera timmar ett antal konton från att publicera nya inlägg.

Twitter meddelade tidigt på torsdagsmorgonen finsk tid att man upptäckt vad som troligen låg bakom hackningen, som ledde till att flera stora namn publicerade uppmaningar om att sätta in bitcoin på ett konto, med löften om att få tillbaka dubbelt så mycket pengar.

Enligt Twitter har hackarna riktat in sig på administratörer på plattformen som hade tillgång till kontona.

– Det här verkar vara den värsta hackningen av en större plattform på sociala medier hittills, säger Dimitri Alperovitch, medgrundare till cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike.

Twitters vd Jack Dorsey beskriver det som en tuff dag för bolaget.

"Vi mår alla fruktansvärt dåligt över att det här hände", skriver han på plattformen.

Vill ha bitcoin

Till de drabbade hör bland andra teknikjätten Apple, entreprenören Elon Musk, Amazon-vd:n Jeff Bezos, den amerikanske presidentaspiranten Joe Biden, tidigare presidenten Barack Obama, Microsoftmedgrundaren Bill Gates, liksom kändisprofiler som Kanye West och Kim Kardashian. Tillsammans når de hundratals miljoner följare.

Via de hackade Twitterkontona har bedragarna publicerat inlägg med något varierade budskap, som att läsaren har en halvtimme på sig att skicka olika belopp i kryptovalutan bitcoin till "twittrarens" konto, för att sedan få dubbelt så mycket tillbaka.

Det finns uppgifter om att bedragarna därigenom kommit över bitcoin värda över 100 000 dollar, som sedan slussats vidare till andra konton.

Fryste konton

Twitter blev snabbt medvetet om problemen, och en dryg timme efter att fejkinläggen börjat publiceras fattade bolaget beslutet att stoppa en del av de drabbade användarna från att över huvud taget publicera nya inlägg. Även andra åtgärder, som återställning av lösenord, infördes för vissa användare.

Efter ytterligare några timmar uppgav bolaget att de flesta drabbade återigen kunde publicera inlägg, även om fortsatta störningar var att vänta.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning