SFP och Sannfinländarna byter plats: "Stolleken är inte en kiva juttu"

SFP fick som de ville och får efter 87 år längst till höger i riksdagen flytta mitt i plenisalen. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Den nya riksdagens första debatt blev en eldfängd verbal batalj om Sannfinländarna är ett högerextremt parti eller inte. 128 ledamöter stödde förslaget att placera SFP mitt i riksdagen på Sannfinländarnas tidigare plats medan 37 motsatte sig.

SFP:s vädjan att få flytta från högerkanten i plenisalen till mitten av riksdagen där partiet politiskt hör hemma resulterade i en frän debatt där Sannfinländarna klädde sig i offerkofta och beskyllde de andra partierna för mobbning då partiet motvilligt tvingades ta SFP:s gamla platser längst till höger.

SFP har hittills varit placerat längst till höger från talmannen sett eftersom partiet förr behövde sitta fysiskt nära riksdagens tolkar. SFP ville byta plats då partiet ansåg att placeringen inte motsvarar SFP:s politiska hemvist i synnerhet då de andra partierna är placerade utifrån var de står på den politiska kartan.

Sannfinländarna blev ursinniga av uppgörelsen som innebär att de inte längre får sitta mitt i plenisalen utan tvingas flytta längst ut till höger. En orsak till ilskan bland Sannfinländarna är att partiet inte vill definieras som extremhöger. Platserna betraktas också som sämre eftersom de inte syns från riksdagens pressläktare och ledamöter som sitter där inte fastnar på pressfotografernas bilder.

De övriga partierna motiverade beslutet med att man inför samma sittordning som i Nordiska rådet och i Europaparlamentet där Sannfinländarna är placerade längst till höger.

– De andra partierna förlöjligar oss med denna stollek, ondgjorde sig Sannfinländarnas Mika Niikko och kallade ommöbleringen för mobbning.

Juha Mäenpää (Sannf) höll en del av sitt inlägg på svenska:

– Jag tycker inte att stolleken är en "kiva juttu". SFP har gett de övriga partierna en nyckel att leka stollek i riksdagen. Jag kan förstå att SFP vill byta plats, men inte att vi måste flytta till höger om Samlingspartiet. Ni kan inte tysta oss genom att flytta oss längst ut till höger.

Ville Tavio (Sannf.) sade att förslaget att kopiera sittordningen i Europaparlamentet gör att riksdagen symboliskt kommer att framstå som EU-parlamentets underhus.

Pia Viitanen (SDP) hade hellre sett att riksdagens första debatt hade handlat om viktigare frågor än sittordningen, till exempel äldreomsorgen.

– Varför duger det för er sannfinländare i internationella sammanhang i Nordiska rådet och i Europaparlamentet att sitta till höger om Samlingspartiet, men inte här hemma i Finland? Ni överdramatiserar det hela.

"Varför skäms ni för er värdegrund?"

Kimmo Kiljunen (SDP) tyckte att sittordningsdebatten var ett utmärkt sätt att inleda riksdagsarbetet och menade att det är alldeles utmärkt att riksdagen inleder med en utvärdering av partiernas värdegrund.

– Jag frågar Jussi Halla-aho: Varför skäms ni för vem ni är? Ända sedan franska revolutionen har man suttit placerade enligt indelningen vänster-höger. Ni Sannfinländare representerar nyhögern som talar om människoavskum från Afrika, om nationell etnisk homogenitet och ni ställer er fientligt till minoriteter. Så ser nyhögern ut och det är bra om riksdagen är medveten om att det är på det viset.

Samlingspartiet var delat i frågan: Ben Zyskowicz backade upp planerna att stuva om i plenisalen medan Wille Rydman försvarade Sannfinländarna.

SFP:s gruppordförande Thomas Blomqvist förklarade varför hans parti vill byta plats.

– Jag hade aldrig trott att frågan skulle vara så här svår. Jag suttit vid kanten i 12 år och min grupp har suttit där i 87 år. De är inga dåliga platser, men eftersom sittordningen baserar sig på var man placerar sig på den politiska kartan är det fel ställe för oss.

Ovaska: Sannfinländarnas valtrick

Centerns Jouni Ovaska påpekade att Sannfinländarna utnyttjade frågan till att göra EU-valskampanj:

– Här i salen gnäller ni, men några meter utanför i kaféet skrattar ni åt diskussionen och säger att den gynnar er. Det här är Sannfinländarnas valtrick.

Artikeln är uppdaterad den 8.5 kl. 14.37 : I debatten om sittordningen i riksdagen skrev HBL att Mäenpää sade att han inte förstår att Sannfinländarna måste flytta till SFP:s gamla platser. Men Mäenpää hänvisade inte till SFP:s placering. Poängen var att partiet inte ville flytta till höger om Samlingspartiet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning