Utländsk arbetskraft kan få bättre arbetsvillkor

I Finland jobbar många utländska arbetstagare inom byggnadsindustrin. Deras löner kan nu stiga efter en EU-överenskommelse om arbetsvillkoren. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

EU-länderna kom sent på måndagskvällen överens om arbetsvillkoren för utsänd arbetskraft efter ett möte på 15 timmar. Arbetstagare som tillfälligt sänts till ett annat EU-land skulle i och med överenskommelsen få samma lön som en motsvarande lokal arbetstagare.

Arbetsministrarna, som sammanträdde i Luxemburg, lyckades inte fatta något enhälligt beslut, utan Polen, Ungern, Litauen och Lettland röstade emot lösningen.

Arbetsminister Jari Lindström (Blå) sade efter mötet till FNB att de verkligen fick hålla tungan rätt i munnen när de sökte en lösning på en känslig fråga.

– Varje gång det lades fram ett nytt förslag tenderade det att bli lite jobbigare. Handläggningsordningen gjorde i bland att vi fick ta några steg bakåt, vilket irriterade vissa länder, kommenterar Lindström sitt längsta möte som minister.

Sipilä lovade stöda Macron

Den svåraste pärsen mellan EU-länderna fördes om i vilket skede arbetstagarens kommendering är så lång att hen bör få likvärdig behandling med de lokala arbetstagarna. På Frankrikes önskan sänktes tidsgränsen från två år till ett år. Tiden kan emellertid förlängas till 18 månader genom en anmälan.

Finland stödde Frankrike.

– Jag har förstått att Macron och statsminister Sipilä diskuterade frågan. Vi stödde Frankrike så till vida att det inte var något problem för oss, men vi kunde inte förbinda oss helt. Om kompromissen hängt på det, kunde vi ha gått med på annat, säger Lindström. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning