Tvisten Grekland-Makedonien: Ja till namnbyte - efter maratonmöte i 38 timmar

Den grekiska statsministern Alexis Tsipras efter maratonmötet i parlamentet. Bild: Lehtikuva/Angelos Tzortzinis

Det grekiska parlamentet har med små marginaler röstat ja till att Makedonien tar namnet Nordmakedonien.

Efter ett parlamentssammanträde på sammanlagt 38 timmar – det längsta i Greklands historia – röstade ledamöterna ja till avtalet med 153 röster mot 146. Premiärminister Alexis Tsipras och hans parti Syriza fick stöd från flera oberoende ledamöter.

En historisk dag, skriver både Tsipras och hans makedonske motsvarighet Zoran Zaev i Twitterinlägg.

– I dag vänder vi blad för Balkanländerna. Nationalismens hat, bråk och konflikt kommer att ersättas av vänskap, fred och samarbete, skriver Tsipras.

"Lyckats med omöjlighet"

Beslutet i Aten välkomnas av både EU och Nato.

– De hade fantasi, de tog risker, de var redo att offra sina egna intressen för något större. Zoran, Alexis – bra gjort! Ni har lyckats med det omöjliga", skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

Grekland har hittills stått i vägen för ett makedonskt medlemskap i bägge sammanhang, med anledning av namndispyten.

En hel del kan dock återstå innan ett eventuellt EU-medlemskap blir verklighet. EU-ledare har tidigare talat om att nästa utvidgning knappast kommer att ske förrän tidigast år 2025.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver på Twitter att han "ser fram emot att den framtida Republiken Nordmakedonien blir medlem" i försvarsalliansen.

Det grekiska parlamentet inför omröstningen. Bild: Lehtikuva/AFP/Angelos Tzortzinis

Ja från Makedonien

Makedonien är också ett geografiskt område i norra Grekland och för många greker syftar namnet på Alexander den Stores historiska, grekiska kungadöme ett par hundra år före Kristus.

När landet som i dag heter Makedonien blev självständigt från Jugoslavien 1991 vägrade Grekland att erkänna det med hänvisning till att namnet tillhör det grekiska kulturarvet.

Bråket har pågått sedan dess. Ett av Makedoniens främsta utrikespolitiska mål är medlemskap i EU och försvarsalliansen Nato, vilket EU- och Natomedlemmen Grekland satt stopp för. Efter många FN-ledda samtalsrundor enades dock länderna förra året om att begrava stridsyxan. Det följdes av långa diskussioner om vad Makedonien ska heta i stället, varpå valet föll på Nordmakedonien.

Det makedonska parlamentet i Skopje röstade ja till avtalet den 11 januari. Men ett godkännande har varit långt ifrån självklart i något av länderna, med ett stort nationalistiskt präglat motstånd i respektive parlament.

Motståndare till det så kallade Prespaavtalet demonstrerade i Aten på torsdagskvällen. Bild: Lehtikuva/AFP/Louisa Gouliamaki

Protester i Aten

I Grekland har vissa oroats över att Makedonien/Nordmakedonien gör anspråk på landområden i norra Grekland, vilket viftades bort av den grekiske utrikesministern Nikos Kotzias under en parlamentsdebatt på torsdagen:

– Är ni rädda för en stat som inte ens har två procent av vår militära kapacitet eller ens sex procent av vår ekonomi?

Debatten pågick längre än alla tidigare sammanträden i för Grekland avgörande frågor, som till exempel de som hållits om internationella räddningspaket för landets ekonomi.

Under torsdagskvällen använde polis tårgas för att skingra folkmassan sedan flera tusen personer samlats utanför parlamentet i Aten för att demonstrera mot avtalet med Makedonien. "Förrädare", ropade en del, adresserat till parlamentsledamöterna som diskuterade överenskommelsen.

– De flesta greker vill inte ha det här avtalet, men politikerna förråder oss, sade Zografos Stathakopoulos, en av demonstranterna.

Motsättningarna mellan Grekland och Makedonien går tillbaka till tiden före första världskriget då det historiska Makedonien delades mellan främst Grekland och Serbien. Efter kriget uppgick den slaviska delen av Makedonien i den nya statsbildning som småningom kom att kallas Jugoslavien.

När Makedonien blev självständigt från Jugoslavien 1991 vägrade Grekland att erkänna den nya staten. Grekerna hänvisade till att namnet Makedonien tillhör det grekiska kulturarvet. Grekland protesterade även mot formuleringar i utkastet till en makedonisk författning som man ansåg kunde tolkas som territoriella anspråk på delar av norra Grekland.

Sedan dess har Grekland krävt att Makedonien byter namn innan medlemskap i EU och Nato kan bli aktuellt.

Källa: Landguiden

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning