Tvist om helgjobb stänger bankerna

Det blev en lång väntan för Aleksi Kippo, Louise Lindholm, Solveig Erikson och Felicia Freij på Aktias kontor vid Tre Smeder. Både mellandagen och den aviserade strejken hade fått folk att bege sig till kontoret. Många gamla saknar dator och måste ta sig till bankernas kontor för att uträtta sina ärenden. Men det har blivit besvärligt, tycker Dorrit Hoffman. Bild: Leif Weckström

En två dagar lång bankstrejk bryter ut på torsdag. Den största tvistefrågan är jobb under veckosluten, något arbetsgivarparten anser att man inte kan lämna åt lokala avtal.

Arbetet inom finansbranschen har förändrats och allt fler kunder vill ha service också under veckosluten.

– Jobb på lördagar och söndagar har varit allmänt inom andra servicebranscher redan länge, jag förstår inte varför finanssektorn skulle vara ett undantag, säger arbetsgivarorganisationen Paltas vice vd Tuomas Aarto.

På Nordeas fackförbund Nousu säger ordförande Kari Ahola att Nordeas personal har full förståelse för behovet av att jobba på lördagar och söndagar. Men enligt honom borde det ske genom lokala avtal.

– De lokala avtalen har fungerat bra, de har innehållit morötter som fått folk att vilja jobba och det är så vi tycker att det borde fortsätta, säger Ahola.

Enligt riksförlikningsman Minna Helle är läget låst. Hon var under onsdagen i kontakt med parterna och konstaterade att det inte finns förutsättningar för något förlikningsavtal. Nästa gång möts arbetsgivare och arbetstagare den andra januari nästa år.

Bristande information

På Aktias kontor Tre Smeder i centrala Helsingfors är kön till kundbetjäningen lång vid lunchtid på onsdagen. Det brukar den vara i mellandagarna, men nu är kön längre än normalt, uppger kontorets direktör Oscar Taimitarha.

– Vi har normal öppethållningstid, men alla som hinner till kontoret före stängningsdags betjänas, försäkrar Taimitarha.

Alla kunder som köar i kontoret är inte medvetna om strejken, men de som är det är upprörda över att informationen om den hotande strejken varit så dålig. De flesta hade blivit medvetna om strejkhotet först på onsdag morgon.

– Jag tycker det ska vara frivilligt för banktjänstemännen att jobba under helgerna, säger Louise Lindholm som köar på kontoret vid Tre Smeder.

Lindholm har inte kommit till kontoret på grund av strejken, hon har ärende dit i alla fall. Mest upprörd är hon över att det egna kontoret i Östra centrum har stängt, nu måste hon antingen ta buss till Dickursby eller metro till Helsingfors centrum för att kunna sköta sina bankärenden och det är jobbigt, tycker hon.

Också Dorrit Hoffman säger sig vara skeptisk till hur banktjänsterna fungerar. Försämringarna har varit många och bankerna får ett långt minus av henne.

– Det har blivit svårt för äldre personer att sköta sina bankärenden, nu måste man resa in från förorten och köa länge, säger hon.

"Russinen ur kakan"

Den två dagar långa strejken beror i första hand på en tvist om huruvida arbetsgivaren ska ha rätt att schemalägga personal regelbundet till helgjobb eller om det jobb som sker under lördagar och söndagar ska ske på frivillig bas.

Samma konflikt var aktuell inom försäkringsbranschen tidigare i december. Där löstes tvisten så att helgarbetet i huvudsak är frivilligt, men om personalen inte då räcker till för de uppgifter som behöver skötas så har arbetsgivaren rätt att schemalägga även andra till veckoslutsskift.

– Det här är en stor fråga för oss och vi vill ha in den i kollektivavtalet, det räcker inte med lokala avtal, säger Paltas Tuomas Aarto.

Kari Ahola tycker för sin del att arbetsgivarna nu motsäger sig själva. De talar gärna för lokala avtal, men när det inte passar dem ska frågorna in i de bindande kollektivavtalen. De vill plocka russinen ur kakan, konstaterar han.

– Skiftande lokala förhållanden kräver lokala avtal, säger Ahola.

Ny strejk i januari

Aktias huvudförtroendeman Marit Leinonen ser ingen stor dramatik i strejken, stämningen är lugn även om ingen tycker om att gå i strejk, konstaterar hon.

På Aktia jobbar man frivilligt på lördagar, men behovet av att jobba på lördagar har inte varit speciellt stort, påpekar Leinonen. Banken har möjlighet att lokalt avtala om arbetstiderna.

– Kunderna är mera intresserade av att få service tidiga morgnar och sena kvällar än under veckoslut och den servicen har vi tagit i användning utan att det uppstått problem, säger hon.

Om inget avtal nås i början av nästa år infaller nästa strejk inom banksektorn den 4 och 5 januari. Då är det de högre tjänstemännen som strejkar och också då stängs kontoren.

Enligt Finansbranschen påverkar strejken i dag och i morgon inte börsen. Men fördröjningar kan uppstå om order lagts via nätbanken, skriver branschen i ett pressmeddelande. Det kan uppstå fördröjningar också i behandlingen av andelar i placeringsfonder och i beräkningen av fondernas värden.

Finansbranschen varnar för att bedragare kan försöka dra nytta av situationen. Därför gäller det att vara uppmärksam på ovanliga kontaktförsök och att aldrig ge ut pinkoder eller nätbankskoder till någon utomstående, understryker branschen.

De flesta kontor stängda

De flesta bankkontor är stängda i dag och på fredag på grund av strejk.

Bankerna lovar ändå att försöka trygga de viktigaste tjänsterna för både privat- och företagskunder.

Kortbetalningar, att lyfta kontanter från bankautomater samt utbetalning av pensioner och löner torde fungera.

Det ska också vara möjligt att betala räkningar i nätbanken.

Det går att lyfta kontanter i de affärer som normalt tillhandahåller den tjänsten.

Bankerna uppmanar sina kunder att lyfta kontanter för säkerhets skull.

Uppdaterad information om strejkens inverkan finns på de olika bankernas hemsidor.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03