Tvättlinan blottar ditt liv

Bild: HBL

Det drar i ryggen där jag hänger ut genom fönstret med klädnyporna i ena handen och den tvättade skjortan i den andra. Att hänga sin tvätt utanför fönstret är en pittoresk detalj i ett Medelhavsland. Fast egentligen inte helt tillåten.

I min bostad i Roms historiska centrum är vi dock flera som ägnar oss åt denna halvkriminella syssla. Det är praktiskt och relativt lätt. Jag har två stycken tio meter långa tvättlinor som går från mitt köksfönster till grannens. Han har två likadana.

Silvio Berlusconi som är en estet ut i fingerspetsarna uppmanade i samband med ett G8-möte alla invånare i staden Genua att absolut inte hänga ut tvätt. Något som inte hörsammades särskilt väl, utan blev en politisk protest.

I dag får man inte längre hänga sin tvätt över gatan. Den sista linan som finns på en gata i Trastevere används inte längre. Det har Roms skönhetsråd bestämt. Många bostadsrättsföreningar har också komplicerade regler för hur tvätt får hänga på balkonger, utmed husväggar och på gemensamma terrasser. Men jag och grannen Mario kan fortsätta med denna otillåtna verksamhet, eftersom vi har en stor innergård.

När jag flyttade in så störde linan mig. Mario som då hade fru och två tonårssöner tvättade varje dag. Redan klockan sju på morgonen hängde han tvätt. Linans runda hjul gnisslade irriterande varje morgon utanför fönstret och väckte mig om jag bestämt mig för sovmorgon. I dag är han änkling och barnen utflugna. Sommarmorgonen är tyst och full av fågelsång mitt inne i Rom.

Tvättlinan blottar ditt liv. Nu vet hela gården att jag har svarta kalsingar och inte använder boxershorts. Och jag vet att tjejen ovanför mig har beige bh och trasiga lakan.

Vad som är mer pinsamt är att alla vet att jag använder ankelkorta strumpor. Italienska män som skall vara eleganta har knälånga strumpor – varmt och fruktansvärt obehagligt tycker jag! Men det fulaste som finns enligt latinska normer är om byxorna blottar några centimeter av ett hårigt ben. Däremot är det enormt chict att inte bära strumpor alls, om man är solbränd.

Tvätten som hängs ut tär på grannsämjan och är en källa till bråk, men inte på min gård. Lakanen fladdrar i solen och i den 30-gradiga värmen är all tvätt kruttorr inom en timme. Torktumlarna är få i den italienska huvudstaden.

Peter Loewe Journalist i Rom, Italien

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning