Noroviruset pinar oss fram till maj

Bild: LEHTIKUVA / HANNU KIVIMÄKI

Vinterkräksjukan, också känd som Norovirus, fortsätter att vålla problem i Finland så det gäller att vara extra noggrann med handhygienen. Och kom ihåg, handsprit räcker inte.

Enligt hälsovårdsmyndigheterna kommer viruset att leva ett par månader till. Cirka 1400 dokumenterade fall har påträffats av norovirus i Finland i år. Men mörkertalet är stort då de flesta som får det känner igen symptomen och vet att det enda som hjälper är att stanna hemma och vid behov sova på toalettgolvet. Porslinet är människans bästa vän då magen krampar.

Norovirusets mest klassiska symptom är magont, diarré och kräkningar. Vissa får också feber.

Det i år påträffade viruset är en muterad version på det tidigare noroviruset och då virus muterar brukar epidemin, sett ur ett statistiskt perspektiv, bli mer omfattande. Den immunitet mot det gamla viruset som kan finnas i kroppen hjälper alltså inte. Därför brukar flera insjukna då ett muterat virus slår till. Men 1400 är ingen alarmerande siffra och överläkare Asko Järvinen vid Hucs säger till HS att årets virus inte på långa vägar hör till de värsta som drabbat Finland. Några epidemier på sjukhusens bäddavdelningar har viruset inte orsakat.

– Kräksjukor kommer varje år. I år är de insjuknade lite flera än de senaste åren men mediernas bevakning av just norovirus gör att bilden av hur allvarligt läget är lätt förvrängs lite, säger Järvinen.

Inkubationstiden är kort och viruset bakom vinterkräksjukan är extremt potent och smittar lätt. En person med smitta kan sabba det för en hel arbetsplats eller skola. Små barn brukar vara extra utsatta då de ofta sätter sina fingrar i munnen. I en droppe spya eller avföring återfinns omkring en miljon virus och det krävs endast 10-100 virus för att drabbas.

I somras härjade viruset på Silja Symphony och gäckade båten i ett par veckors tid med hundratals insjuknade som följd. Trots omfattande desinficeringsförsök tog det alltså veckor innan man lyckades utrota viruset från fartyget.

Besvären brukar hålla på i 24-48 timmar. Efter det brukar de avta men var noga med att stanna hemma i tv dygn efter att symptomen slutat, annars riskerar du att smitta ner andra.

Någon medicin mot viruset finns inte. Vila och tid är det enda som hjälper. Viktigt att du också får i dig vätska i och med att du annars riskerar att torka ut. Använd vätskersättning om det behövs. Drick lite i taget, åt barn kan du ge en matsked vatten.

En del av oss har ett ärftligt skydd mot vinterkräksjukviruset och kan därför inte bli smittade. Men det är relativt få förunnade.

Symptom:

Illamående

Kräkningar

Diarré

Ont i magen

Feber

Huvudvärk

Muskelvärk

Så smittar det:

Direktkontakt mellan människor

Indirekt kontakt då någon kräks och smittan sprids i luften

Mat och dryck som hanterats av någon som bär på viruset

Dricksvatten eller mat som kommit i kontakt med smittat vatten.

Så skyddar du dig och andra:

Var försiktig med att hantera livsmedel som andra ska äta om du misstänker att du bär på smittan. God hygien är också A och O. Tvätta alltid händerna noggrant med tvål och vatten när du besökt toaletten.

Handsprit verkar inte på viruset i fråga så det räcker alltså inte att bara använda det. En klassisk handtvätt med tvål biter bäst.

Undvik buffeer där många människor hanterar maten.

Var försiktig var du placerar dina fingrar. Ta helst inte i handtag eller stänger på bussar, tunnelbana, tåg och rulltrappor där många passerar. Och har du tagit i något handtag ska du inte föra upp handen kring munnen. Då minskar du risken att smittas. Viruset måste in i din mun för att kunna orsaka symptomen.

Viktigast:

Tvätta händerna med tvål. Så ofta du kan.

Källor: Magakuten.se, 1177 Vårdguiden, Duodecim.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning