Tvåspråkiga insatser belönades vid sjukhus – språknämnd fick in rekordmånga nomineringar

I år fick man in rekordmånga nomineringar, hela 38 stycken, till priset för tvåspråkiga insatser vid Helsingfors universitetssjukhus. Bild: Ari Sundberg/SPT

I år uppmärksammas fyra språkgärningar vid Helsingfors universitetssjukhus. Nämnden som utser pristagarna fick in rekordmånga nomineringar.

Svenskspråkiga bloggar, en ordbok och svenska möten. Vid Helsingfors universitetssjukhus (HUS) använder personalen frivilligt svenska och det vill nämnden för den språkliga minoriteten vid sjukhuset uppmärksamma.

Nämnden har redan i flera års tid premierat berömvärda tvåspråkiga insatser vid HUS. Med priset vill nämnden uppmuntra personalen att använda finska och svenska i vardagen.

I år går priset till sjukskötare Eeva Löppönen på operationsavdelningen för ögonsjukdomar, fysioterapeut Nea Marjanen på Ögon- och öronsjukhuset, hela förlossningsavdelningen vid Kvinnokliniken och HUS enhet för primärvård.

– Det här är gärningar som ofta görs i det tysta men har ett stort avtryck på verksamheten, säger Pia Stoltzenberg, utvecklingschef vid HUS i ett pressmeddelande.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning