Tvåbarnspappa dog efter att ha stoppat terrorist på väg in i kyrka – hyllas nu som hjälte

Velusami Raju håller upp en bild på sin telefon av sin son Ramesh Raju som dog i ett av attentaten. Bild: LAKRUWAN WANNIARACHCHI/AP-TT

Ramesh Raju, 40 år, stoppade en av självmordsbombarna i Sri Lanka från att ta sig in i en kyrka full av människor. Han dog när terroristen i stället utlöste sin bomb utanför byggnaden. Nu berättar hans familj om tvåbarnspappan som hyllas som en hjälte i landet.

– Jag är så stolt över att han räddade så många liv, och speciellt så många barn, säger hans pappa Velusami Raju.

Inne i Zionkyrkan i Batticaloa i östra Sri Lanka hade runt 600 människor, flera av dem barn, samlats till bön. Tvåbarnspappan Ramesh Raju hade ställt upp frivilligt för att hjälpa till under en av de stora kyrkodagarna. När han såg en okänd man med två stora väskor på väg in i kyrkan fattade han misstankar och stoppade honom. Männen började bråka – då utlöste väskmannen sin självmordsbomb.

– När han fattade misstankar mot bombmannen hade han kunnat springa sin väg och sätta sig i säkerhet. Men jag tror att han började bråka med honom för att hindra honom från att komma in i kyrkan, säger hans pappa, Velusami Raju, till nyhetsbyrån AFP.

– Han var en väldigt fin man.

Familjen splittrad

Raju och 28 andra människor, varav 14 barn, miste livet i attacken. Rajus yngre syster, hennes man och deras drygt ett och ett halvt år gamla son dog också när bomben utlöstes. Personerna i kyrkan klarade sig.

253 personer dog i attackerna i Sri Lanka. De flesta av offren i sprängdåden mot kyrkorna S:t Anthony och S:t Sebastian i närheten av Colombo.

– Jag har förlorat mitt barnbarn men samtidigt är jag så stolt över att min son räddade så många barn, så andra familjer inte behöver gå genom vad vi går genom nu, säger Velusami Raju.

Hyllas som hjälte

En vecka efter attacken är vägen till Rajus bostad kantad av affischer och bilder på honom. Han hyllas som en hjälte efter attentaten och människor köar för att beklaga sorgen för hans änka.

– Många militärer kom till begravningen och hyllade honom för hans mod. Jag hoppas att min sons gärningar kan inspirera andra att vara modiga, säger Velusami Raju.

– Nu när han är borta vet jag inte hur vi kommer att kunna gå vidare, men jag ber och frågar efter Guds hjälp, säger han.

Polisen i Sri Lanka har gripit 76 människor misstänkta för att ha utfört bombdåden mot flera hotell och kyrkor i Sri Lanka. 253 människor dog och runt 500 skadades i attentaten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning