Två verkligheter – Kremls och köksbordets

I dagens Ryssland pågår det ett ständigt ställningskrig mellan medborgarna och myndigheterna – "Vi vet att vi ljuger, och att ni ljuger, så låt oss fortsätta ljuga", skriver Anders Mård i sin bok. Bild: Tor Wennström

Anders Mård: Vägen heter Ryssland. En resa från S:t Petersburg till Moskva

Förlaget 2017

År 2000 återinförde Ryssland den sovjetiska nationalsången men orden Sovjet och Lenin byttes ut mot Ryssland och Gud.

Det säger redan ganska mycket om Putins Ryssland och är bara en av många tänkvärda iakttagelser i Anders Mårds bok "Vägen heter Ryssland".

Den som är nyfiken på vårt östra grannland bortom nyhetsrubrikerna kommer att gilla boken om vägen M10 som faktiskt heter Ryssland och är dragen mellan de två metropolerna S:t Petersburg och Moskva. Anders Mård är den finlandssvenska journalisten som för tjugo år sedan gifte sig med en ryska och flyttade till S:t Petersburg.

Varför är Mårds bok så annorlunda än mycket annat man läser om Ryssland? Jo, den är en fin mix av personligt och fakta. Mård vågar vara ärlig om hur det kan kännas att vara utlänning i dagens Ryssland. Han har slutat se på tv. Den ständiga propagandan, speciellt hatretoriken mot allt det europeiska får honom att må illa.

"Det uppstår en obehaglig känsla att vara en förhatlig utlänning, plötsligt blir man rädd och ser katastrofer bakom varje hörn."

Utflykter i verkligheten

En morgon lämnar Anders Mård arbetsrummet och datorskärmen. Han ger sig ut på den legendariska motorvägen M10. Vägen är i gott skick och ses ofta endast som en transportsträcka mellan två storstäder. Men viker man av från huvudvägen väntar en helt annan verklighet. Och det är just här, i utflykterna, mycket av bokens tjusning ligger.

Mårds metod är att grundligt inventera de lokala museerna, söka fram guiderna och diskutera med folk han träffar på för att försöka skapa en bild av dagens Ryssland. Han samtalar, iakttar, diskuterar och reflekterar. De flesta "vanliga människor" han träffar har en positiv bild av Finland och lever sitt eget liv fjärran från maktens boningar.

Vi får följa med bland lekande barn på bytorgen men vi får också besöka Stalins massgravar och lyxiga kvarter för eliten, "ett sagoland där ingen fattigdom existerar".

Samtidigt kommenterar Mård stormaktspolitik och svåra framtidsfrågor. Här kommer hans kunskap om Ryssland fram, reflektionerna utmynnar ofta i längre faktabaserade avsnitt.

För den som tror att ryktena om alternativa sanningar är överdrivna får vi här konkreta exempel från vardagen, till exempel då Mård träffar den lokala chefredaktören som är engagerad i det Putintrogna partiet Enade Ryssland.

Den lokala chefredaktören serverar utan att blinka den ena "sanningen" efter den andra som står stick i stäv med verkligheten. Mård är påläst och kontrar.

Två sanningar

Alternativa sanningar är något som ryssarna insupit med modersmjölken, generation efter generation. Det må då handla om enväldiga tsarer, kommunistiska ledare eller nu – Putin. Och vad vet ryssarna om demokrati? Livegenskapen upphävdes så sent som på 1860-talet. Nu ser många hårdare statliga tag som en lättnad. Man vet vad man har.

Demokrati förliknas med det kaos som uppstod efter Sovjetunionens fall. Man är van vid och förberedd på att de styrande för dagen har sin egen agenda. Men hemma vid köksbordet kan sanningen vara en helt annan, precis som under tidigare regimer.

I dagens Ryssland pågår det ett ständigt ställningskrig mellan medborgarna och myndigheterna. De båda parterna litar inte en sekund på varandra och båda anser att det är okej att fara fram med osanning. "Vi vet att vi ljuger, och att ni ljuger, så låt oss fortsätta ljuga", skriver Mård.

Vi får lära oss nyckeltermer som ponjatija, skillnaden mellan teori och praktik, vad lagen säger och vad verkligheten är.

Styrd demokrati

Mård avslutar sin resa i Moskva. "Huvudstaden har ingenting med det övriga landet att göra. Moskva är en hipp internationell storstad med en massa pengar där det händer saker i stadsbilden. Landets andra städer är ljusår efter i utvecklingen."

Mård promenerar förbi duman, det ryska parlamentet. Här praktiseras en form av demokrati som inte finns någon annanstans i världen, termen är "styrd demokrati". Men Mård konstaterar att Ryssland i praktiken är en enpartistat, de politiska rörelser som kritiserar Putin och hans kompisar har marginaliserats.

Budskapet som ges folket i de statsstyrda tv-kanalerna är att landet är en "omringad fästning".

"För att det heliga Ryssland ska kunna överleva måste folket enas kring fursten Vladimir Putin. Kreml upprepar oavbrutet att det främsta hotet kommer från västvärlden."

Rasar korthuset samman?

Mård antar att Putin ställer upp i presidentvalet 2018 för ytterligare en sexårsperiod. Hans gäng kontrollerar redan i dag ekonomi, medier, politik och militär. Men rasar korthuset samman då Putin försvinner?

Författaren är irriterad på västlänningars svart-vita bild av Ryssland, man "darrar av kärlek eller hat" gentemot det gåtfulla Ryssland. Själv är han desillusionerad, känner "besvikelse och förvirring". Men han har sin familj och en plats i den ryska vardagen – också fast han ibland längtar tillbaka till ett okomplicerat liv i sin hemby i Österbotten.

Mård ser med öppna ögon på Ryssland i dag och har tillräckligt med kunskap för att vi ska kunna lita på hans iakttagelser.

Boken rekommenderas för alla som tycker att det är viktigt att ens försöka förstå landet vi har en gemensam 1 300 kilometers gräns med.

Camilla Berggren

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning