Två verk av Tove Jansson på auktion

I skrivande stund ligger det ledande budet på Tove Janssons Skatuddenmålning på 16 000 euro. Bild: Tove Jansson

Auktionshuset Helander auktionerar ut två konstverk av Tove Jansson onsdagen den 24 februari. Tisdagen den 23 februari kan intresserade bekanta sig med målningarna.

Rättelse 4.3.2 kl. 10.12: Uppgiften om att Tove Janssons ateljé finns på Skatudden struken. Det gör den inte, däremot kan Skatudden ses från den.

I skrivande stund ligger det ledande budet på Tove Janssons obetitlade akvarell på 3 600 euro. Bild: Tove Jansson

Det rör sig om två verk från ett privat hem i Esbo. Det ena är en målning från 1945 som visats på Tove Janssons minnesutställning i Tammerfors 2002 och på Tove Janssons hundraårsjubileumsutställning på Ateneum 2014. Den föreställer utsikten från konstnärens ateljé bestående av hustak på Skatudden med Uspenskijkatedralen i bakgrunden. Den andra är en tidig akvarell från 1932 föreställande en ung dam som sitter på en stol och ser ut genom ett fönster.

– Jag tippar att oljemålningen kommer att gå för ett pris som börjar på trettiotusen, och akvarellen för allt mellan fyra- och sextusen, tror Helanders vd och ägare Mika Sirén.

På samma auktion auktioneras även flera andra målningar och skulpturer av kända inhemska konstnärer ut. Under klubban går förutom Tove Jansson även verk av Tapio Wirkkalala, Robert Stigell, Wäinö Aaltonen, Kain Tapper, Rafael Wardi, Kimmo Pyykö, Elvi Maarni, Göran Augustson, Lennart Segerstråle och Ernst Mether-Borgström.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning