Polisen: Det viktigaste är att inte dricka sig berusad

Arkivbild. Bild: Mikko Stig

Två våldtäkter misstänks ha inträffat på Ruisrock-festivalen. Båda fallen ska ha skett inne på tolatterna i lördags. Arrangören Mikko Niemelä ser allvarligt på misstankarna.

Offren är båda kvinnor och den ena endast 17 år gammal. Detaljer om fallet klarnar efter förundersökningen.

– I allmänhet är det köer till bajamajorna. Det känns lite konstigt hur förövaren och offret kan gå in där samtidigt, säger jourhavande kommissarien Veli-Matti Soikkeli vid polisen i sydvästra Finland till FNB.

Ruisrocks promotor Mikko Niemelä tar misstankarna på största allvar. Han följer noggrant med polisundersökningarna för att ta lärdom inför kommande evenemang.

– Vi försöker förebygga dylika fall genom att ha skilda toalettköer för kvinnor och män.

Motsvarande fall är inte ovanliga.

– Alltid är det ju några misstankar vid stora publikevenemang. Båda offren var ganska kraftigt berusade, säger Soikkeli.

Det bekräftar kollegan Juha-Pekka Viitaniemi för HBL. Polis och väktare kan förhindra en del fall, men Viitaniemi poängterar att festivalbesökarna själva bör ta sitt ansvar.

– Det viktigaste är att människor ser efter sig själva och inte dricker sig berusade, säger Viitaniemi.

Niemelä är av annan åsikt och uttalandet har också väckt uppmärksamhet på sociala medier. Ruisrocks arrangörer satsar stort på kommunikation och kamratanda, men optimism biter inte på alla.

– Genom att sprida god stämning kan vi motverka dumhet, men ansvaret ligger alltid hos förövaren, säger Niemelä.

En av festivalens högsta prioriteringar är säkerhet. På årets Ruisrock jobbar trehundra ordningsmän, men alla som jobbar på festivalen är beredda på att hjälpa offer och ögonvittnen.

– Om stämningen känns hotfull kan man vända sig till närmaste servicepunkt, säger Niemelä.

En våldtäkt klassas som misstänkt ändå tills domen är fälld, förklarar Viitaniemi. Polisen registrerade också bland annat nio fall av straffbart bruk av narkotika på Ruisrock-området under lördagen, som var festivalens andra dag. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning