Två topp 8-platser för dubbelfinalisten Kähärä – spjutherrarna i lovande form

17-åriga Jessica Kähärä knep två poängplatser i U20-EM. Bild: Lehtikuva / Tommi Anttonen

Jessica Kähärä hade en svettig kväll med sina två finaler – som nästan gick på varandra. De unga finländska herrarna visade framfötterna i spjutkvalet och såg till att man också på herrsidan har två representanter i finalen.

17-åriga Jessica Kähärä hade verkligen ingen tur med tävlingsprogrammet i U20-EM. På torsdag gick hon till final både i höjdhopp och i tresteg. Då hade hon tre-fyra timmar mellan kvalen. Mellan finalerna? Ännu värre. Höjd- och trestegsfinalerna började inom loppet av två timmar.

I höjdhopp tog sig Kähärä felfritt fram till höjden 180 men sedan blev det stopp. Tre rivningar på 184 och den unga finländaren landade på en delad åttondeplats. Guldet gick till ukrainskan Jaroslava Mahutsyk (192) och silvret samt bronset till ryskorna Adelina Chalikova (190) och Natalija Spiridonova (187).

Kvällen fortsatte i trestegsfinalen där Kähärä på tredje hoppet säkrade en plats bland de åtta främsta. Hennes resultat 12,90 räckte till slut till en sjundeplats.

Medaljörer blev Greklands Karidi Spiridoula (14,00), bulgaren Aleksandra Natjeva (13,81) och letten Ruta Lasmane (13,48).

Spjutherrarna övertygade

Liksom på damsidan så fick Finland också två herridrottare till spjutfinal. Topias Laine klarade kvalgränsen på sitt första kast då han noterades för personliga rekordet 76,26. Laine kom trea i kvalet. Teemu Narvi blev finalens andra finländare. Han kom sexa med ett kast på 74,20.

– Det kastet gav en bra stämning. Om jag når 74 meter med ett sådant kast så flyger det mycket längre då jag får det och stämma, säger Narvi.

Kvaltrean Laine förbättrade sitt tidigare rekord med en dryg meter. Laine har en bra sommar bakom sig då han i U18-EM knep ett brons. Han blickar förväntansfullt mot finalen.

– Få se hur regnet som de lovat påverkar gänget. Jag själv är redo för det, säger Laine.

Också kulstötaren Kaisu Eskelinen tog sig till final. Resultatet 14,89 är bara två centimeter från hennes personbästa.

Den avslutande dagen i U20-EM blir en rysare med flera finländare i final. Bland dem SFI-idrottarna Saga Andersson (stav, Esbo IF) och Nathalie Blomqvist (3 000 meter, IK Falken).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning