Två självmordsdåd mot regeringen i Jemen – IS tar på sig attackerna

Regeringens säkerhetshögkvarter i Aden, Jemen, har utsatts för en attack. Bild: Lehtikuva/AFP/Stringer

Två självmordsdåd tätt inpå varandra har riktats mot regeringens säkerhetshögkvarter i staden Aden i Jemen, med flera döda som följd.

Den första attacken utlöste strider mellan de beväpnade gärningsmännen och säkerhetsstyrkor, säger en högt uppsatt tjänsteman. Minst sex soldater dog i attacken, enligt en säkerhetskälla. Gärningsmännen som stormade lokalen satte också arkiven i brand.

Explosionen hördes över hela staden och ett stort, svart rökmoln kunde ses på flera mils avstånd, berättar ortsbor.

Kort därefter stormade beväpnade män kriminalpolisens lokaler i samma byggnad, medan en självmordsbombare detonerade en sprängladdning vid entrén. Två kvinnliga poliser dödades, och flera poliser togs som gisslan.

Extremistgruppen IS tar på sig attacken, som man beskriver som "pågående". Det rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till ett uttalande publicerat på nätet. Säkerhetskällor i Jemen har sagt att man misstänker att attacken har kopplingar till al-Qaida.

Hamnstaden Aden kontrolleras av den internationellt erkända saudiskstödda jemenitiska regeringen som flyttat sitt säte dit sedan Huthirebeller intog huvudstaden Sanaa 2015. Över 10 000 människor har dödats i inbördeskriget som härjar i landet sedan dess.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning