Två sagoberättare sammanstrålar

Varm vänskap. Mark Rylance och Ruby Barnhill i Steven Spielbergs Stora vänliga jätten. Bild: Okänd

Steven Spielberg möter Roald Dahl i en trevlig saga som ändå inte vill få verklig luft under vingarna.

SAGA/ÄVENTYR

Stora vänliga jätten

Regi. Steven Spielberg. Manus: Melissa Mathison på basis av Roald Dahls barnbok. Foto: Janusz Kaminski. Musik: John Williams. I rollerna: Ruby Barnhill, Mark Rylance, Penelope Wilton, Rebecca Hall, Rafe Spall, Jemaine Clement, Bill Hader.

Filmen visas även dubbad till finska.

24 år efter sin superba framgång med E.T. återvänder Steven Spielberg till sagans och magins sfär med Stora vänliga jätten (The BFG) som baserar sig på Roald Dahls populära barnbok från 1982. En gemensam nämnare för filmerna utgör faktiskt manusförfattaren Melissa Mathison som avled 2015. Premiären på Stora vänliga jätten infaller 100 år efter Dahls födelse.

I ett London som kan åkalla Charles Dickens men som ändå visar sig vara Roald Dahls 1980-tal möter vi tioåriga barnhemsflickan Sophie (Ruby Barnhill) som i motsats till de andra barnen är vaken om nätterna och läser för det mesta. En natt möter hon en gigantisk varelse som med sin trumpetliknande tingest blåser in drömmar hos sovande barn. Jätten upptäcker henne och känner sig manad att ta henne med till jättarnas land för att undvika masshysteri och jättejakt.

Det är inledningen till Sophies vänskap med Stora vänliga jätten (Mark Rylance, som förra året vann en Oscar för Spielbergs Bridge of Spies). Han visar sig vara annorlunda än de nio andra skräckinjagande antropofagerna som äter människor och tycker att småbarn är verkligt smaskens. Men den vegetariska SVJ äter bara zebrurkor och dricker skottskumpa.

Mycket av handlingen i jättarnas land blir en kurragömmalek då Sophie måste hålla sig undan för människoätarna. Men av SVJ hinner hon också få en lektion i konsten att fånga drömmar som likt blåa dagfjärilar fladdrar i naturen. Även mardrömmar förekommer. Det ger Sophie idén att implantera en dröm hos självaste drottningen för att få slut på de övriga jättarnas trakasserier. Så bär det av till Buckingham Palace där Penelope Wilton gör en vinnande tolkning av monarken. Mötet inkluderar även Dahls burdusa humor då SVJ bjuder på sin skottskumpa, som framkallar omedelbara gasbildningar, åt hovet.

Snart gör drottningen ändå slag i saken och sänder ut armén och Royal Air Force mot jättarna. Hon konsulterar även Ronnie och Nancy i Vita huset.

Tekniken bygger mycket på specialeffekter och motion capture. Ruby Barnhill är intelligent och impertinent som Sophie medan Mark Rylance med sin dialekt och sina onomatopoetiska uttryck är rörande och rolig. Ändå vill fantasin inte få verklig luft under vingarna som i E.T. Antingen har Spielberg denna gång inte varit riktigt inspirerad. Eller så har han inte fått bukt med det säregna hos Dahl där det makabra och mörka möter det godhjärtade och varma. Som berättare tillhör han ändå en annan kategori.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning