Två poliser gripna för mord på vänsterpolitiker i Brasilien

Två tidigare poliser rapporteras ha gripits misstänkta för mordet på den brasilianska människorättsaktivisten och lokalpolitikern Marielle Franco. Polismännen är de första personerna att gripas i fallet.

Under tisdagen greps två poliser för mordet på Marielle Franco och hennes chaufför. En av de gripna misstänks ha skjutit de dödande skotten, den andra för att ha kört bilen från vilken skotten avlossades, rapporterar AFP och hänvisar till lokala medier.

– Två poliser kunde gripas med direkt koppling till brottet. Tack vare gripandena närmar vi oss en lösning på fallet, säger en polistalesman till Reuters.

Under firandet av karnevalen i Rio den 5 mars 2019 viftade deltagare med flaggor föreställande Marielle Francos ansikte. Bild: TT-AP/Silvia Izquierdo

Vänsterpolitikern Marielle Franco mördades i Rio de Janeiro för ett år sedan. Hon sköts med flera kulor mot huvudet från en förbipasserande bil i vad som föreföll vara ett professionellt utfört mord. Kulhylsorna som hittades efter skjutningen kom från polisen, men ammunitionen hade enligt en minister stulits från polisen flera år tidigare.

Marielle Franco var särskilt känd för att kämpa för svartas och homosexuellas rättigheter, men också för att öppet kritisera polisbrutaliteten i Rios fattiga kåkstäder. Något som enligt Francos kollegor ledde till att hon mördades.

Demonstranter håller flaggor med budskapet "Marielle lever" under en demonstration i Rio några dagar efter mordet i mars 2018. Bild: TT-AP/Leo Correa

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39