Två pojkar i sjönöd på gummibåt – räddades nätt och jämt

Vinden blåste hårt under tisdagskvällen. Bild: Ksf-arkivbild

Det kunde ha gått riktigt illa då två pojkar på tisdagskvällen förlorade kontrollen över sin båt och började driva mot öppet hav. Som tur var märkte en båt dem och hann plocka upp dem i tid.

Två pojkar höll på att driva ut mot öppet hav, då de på tisdag kväll åkte ut med en uppblåsbar gummibåt från Marudds strand i östra Helsingfors.

De cirka 10-åriga pojkarna upptäcktes av båtföraren Jari Viljakainen, som höll på att transportera en grupp människor tillbaka till fastlandet. Gruppen bestod av hemlösa, som varit på utflykt till Vårdö, där organisationen Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva) har en rekreationsplats.

Viljakainen, som fungerar som volontär för Vva, hade även han svårigheter med att styra sin båt då vinden på tisdag kväll blåste hårt och vågorna var stora.

Pojkarna hade mist kontrollen över gummibåten, som var oduglig för sjöfärd, och höll på att driva ut mot öppet hav då Viljakainen märkte dem.

Viljakainen lyckades styra båten så att han kunde plocka pojkarna ombord. Enligt Viljakainen hade en av pojkarna något som liknade en flytväst, medan den andre av dem inte hade det.

– Det höll på att gå riktigt illa. Gummibåten såg ut som om den skulle välta vilken minut som helst, kommenterar Viljakainen till Helsingin Sanomat.

Viljakainen säger att han inte såg några andra båtar på vattnet samtidigt med dem, antagligen på grund av den hårda sjögången. Pojkarna hade alltså tur att de blev upptäckta och att de blev förda tryggt till land.

Enligt Viljakainen var pojkarna skakade av händelsen och deras krafter var helt slut efter att de förgäves försökt paddla i land.

Pojkarna verkar ha varit ute på tuman hand, då ingen vuxen fanns på stranden för att ta emot dem då de kom i land. Pojkarna var inte i behov av vård utan gick direkt hem efter händelsen.

Förbjudet med gummibåtar

Tiia Louhevaara fungerar som badvakt på Marudds badstrand och säger att det är ovanligt att så unga barn är ensamma på stranden.

– Oftast är barnen i sina föräldrars sällskap och de flesta beter sig bra och följer de regler vi har här.

Enligt Louhevaara är gummibåtar farliga och det är förbjudet att åka i väg med dem från Marudds badstrand.

– Nu har den här händelsen skett utanför vår övervakningstid, men i allmänhet har vi bra koll och ser till att folk inte använder gummibåtar här på stranden.

Louhevaara menar att det hittills inte skett några andra farliga situationer på stranden. Marudds badstrand har strandövervakning mellan klockan 10 och 18.

Det var Helsingin Sanomat som först skrev om händelsen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning