Två personer står åtalade för sexualbrotten på Degerö – 17 stämningsansökningar har lämnats in

I stämningsansökningarna som lämnats in till Helsingfors tingsrätt finns sammanlagt 19 målsäganden. Arkivbild. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Åtal har väckts mot två personer i Degeröfallet. Åklagarna yrkar på straff för grova våldtäkter, våldtäkter, grova sexuella utnyttjanden av barn, grovt narkotikabrott samt flera andra sexualbrott och innehav av olagligt material.

Sexualbrotten fick stor uppmärksamhet i medier i somras då polisen gick ut med en bild på den huvudmisstänkta, som målsägandena känt till under smeknamnet "Eno". Nu har åtal väckts mot honom och en till person för brotten mot barnen på Degerö, meddelar Riksåklagarämbetet.

– Det är en medbrottsling, mera kan jag inte säga i det här skedet, säger häradsåklagare Elina Hyppönen till HBL.

Personen misstänks inte ha varit inblandad under lika lång tid som den huvudmisstänkte, utan det handlar om en kortare period, enligt Hyppönen. Hyppönen kan inte avslöja mera om brottens natur eller delge någon vidare information om vem medbrottslingen var.

Sammanlagt 17 stämningsansökningar har lämnats in till Helsingfors tingsrätt och åtal har väckts mot två personer.

Den första brottsmisstanken kom till polisens kännedom vid årsskiftet 2018–2019. Under förundersökningen framkom det flera nya brottsmisstankar.

Läs också: Cirka 80 personer har kontaktat polisen om "Eno"

Båda bestrider brott

Brotten ägde rum i den huvudmisstänktas lägenhet på Degerö i Helsingfors mellan år 2006 och 2019.

Åklagarna yrkar på straff för svarandena för grov våldtäkt, våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn, grovt narkotikabrott samt flera andra sexualbrott och innehav av olagligt material.

Under förundersökningen har båda svarande bestridit att de gjort sig skyldiga till brott.

Åklagarna har begärt att ärendet behandlas bakom stängda dörrar. Även rättegångsmaterialet är sekretessbelagt för att skydda målsägandena.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning