Tre miljoner i kontanter, två häktade – det här behöver du veta om tillslaget i Pargas och ekobrottsmisstankarna

Villa Ybbersnäs i Pargas. Här finns byggnader med möjlighet för inkvartering och hotellverksamhet, stora bryggor, marinens gamla fartyg och en helikopterplatta. Bild: Lehtikuva/Veijo Lindgren

I september gjordes ett jättetillslag i Åbolands skärgård där över 400 personer från sjöbevakningen, gränsbevakningen, skattemyndigheterna och försvaret deltog. En rysk och en estnisk medborgare är häktade misstänkta för skattebedrägeri. I husrannsakningarna hittades 3 miljoner euro i kontanter.

Vad hände?

Många Pargasbor vaknade lördagen den 22 september upp till en jätteoperation utan like. Fartyg, gummibåtar, helikoptrar och flygplan med tungt utrustade poliser och soldater rörde sig i Åbolands skärgård och gjorde tillslag på ett tiotal platser på fastlandet och på holmar. Flyg- och drönarförbud rådde i området.

Totalt sjutton husrannsakningar gjordes.

Polisen hittade, vad man hittills vet, tre miljoner euro i kontanter, fann sju kassaskåp och beslagtog dokument, minnesstickor och hårddiskar. Enbart det tekniska materialet är så stort som 100–200 terabyte, vilket motsvarar 50 000–100 000 minnesstickor.

Mot vad riktade sig tillslaget?

I fokus för tillslaget var fastigheter som ägs av Airiston Helmi, ett företag registrerat i Finland men där den ryska affärsmannen Pavel Melnikov har varit drivande. Airiston Helmi och Melnikov har ägor runtom i Åbolands skärgård. Aktiebolaget har köpt tomter nära militära skyddsområden, djupfarleder och flygfält.

Bild: Gabriella Torres Airava

En del av byggnaderna är stora nog för hotell- och inkvarteringsverksamhet och är förutom badtunnor rustade med bryggor, som mer påminner om hamnar, samt helikopterplattor. Det här har väckt frågor om räden förutom misstänkt ekonomisk brottslighet också har en säkerhetspolitisk dimension.

Polisen har inte, med hänvisning till förundersökningssekretess, bekräftat vilket aktiebolag de undersöker.

Airiston Helmis fastighet på Säckilot i Åbolands skärgård. Här finns också ett radhus med sex lägenheter. Bild: Roni Lehti

Varför ett så stort tillslag?

Enligt Centralkriminalpolisen handlade det om att genomsöka ett geografiskt utspritt område i skärgården, vilket krävde stora resurser. Dessutom är fastigheterna och tomterna stora. En av byggnaderna tog tolv timmar att gå igenom.

På frågan varför en del poliser bar kommandoluvor, och att det också i övrigt sågs tyngre tilläggsvapen hos polisen, har Centralkriminalpolisen svarat att detta ingår i normal polisutrustning.

Tatu Hyttinen, som är universitetslektor i straffrätt vid Turun Yliopisto, har i sin tur jämfört tillslaget med italienska polisens räder mot maffian.

– Tillslaget i Åbolands skärgård var exceptionellt. I vanliga fall brukar ett par civilklädda poliser knacka på dörren då de jagar misstänkta ekonomiska brottslingar. Jag brukar följa med penningtvättutredningar i Europa och räden i Pargas förra veckan kan närmast jämföras med då italienska polisen slår till mot den lokala maffian, har han sagt till HBL.

Vad vet vi om de häktade och misstänkta?

Två personer är häktade efter operationen. Den ena är en 36-årig rysk medborgare med kopplingar till Airiston Helmi. Den andra är en 51-årig estnisk man som också jobbar för Airiston Helmi och bor i Pargas.

36-åringen är häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt skattebedrägeri, 51-åringen är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt skattebedrägeri.

Den misstänkta ryska mannen i Vanda tingsrätt på tisdagen. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

De båda misstänkta männens advokater har nekat till att deras huvudmän skulle ha gjort sig skyldiga till brotten.

Flera personer är misstänkta, enligt förundersökningsledaren, kriminalinspektör Tomi Taskila, även om en del av dem är på fri fot.

– Personerna har varit inblandade under olika lång tid, vissa kortare tid, andra längre, har han sagt till HBL.

Vad vet vi om Airiston Helmi?

Aktiebolaget Airiston Helmi grundades 2007. Till styrelseordförande utsågs då Pavel Melnikov, född 1964 i Ryssland. Han har enligt handelsregistret även maltesiskt medborgarskap. Som boningsort står antecknat Ungern.

Den första bolagsstämman hölls enligt handlingar i registret i S:t Petersburg. Då ägde ett polskt bolag och Melnikov tillsammans aktierna. Men enligt uppgifter från det polska handelsregistret, som Yle har tagit fram, är han den enda aktieägaren i det polska bolaget, vilket betyder att han alltså i praktiken ägde Airiston Helmi helt.

Efter 2016 har Melnikov enligt uppgifterna i handelsregistret inte längre en styrelsepost i Airiston Helmi. Ett italienskt bolag trädde först in och en italiensk man var styrelsemedlem. Sedan oktober har finländska Dag Högström registrerats som den enda ordinarie styrelsemedlemmen.

– Min uppgift är att ta hand om bolaget och driva det framåt, har han sagt i en intervju för HBL.

Airiston Helmi och Pavel Melnikov har enligt lantmäteriverket köpt egendom för flera miljoner euro. Bolaget har visat förlust i flera år, har en marginell omsättning men är kraftigt belånat. I fjol erhöll bolaget ett kapitallån på 5,5 miljoner euro, av allt att döma av ägarna. Lånet är räntefritt och någon säkerhet avkrävs inte.

Enligt Yles utredning har en stor del av pengarna kommit från skatteparadis, bland annat i Hong Kong.

Spelar den ryska kopplingen någon roll?

Tillslaget har väckt frågan om det ska vara tillåtet för utländska medborgare och företag att köpa mark vid strategiskt viktiga platser i Finland. I nuläget finns ingen lag som begränsar det.

En sådan lag har däremot funnits, men i slutet av 1990-talet avskaffade Finland alla hinder för utländska medborgare att köpa tomtmark. Ett lagförslag förbereds för tillfället inom Försvarsministeriet, men en knepig fråga är bland annat hur man ska definiera vad som är en strategiskt viktig plats.

Melnikovs finländska jurist avfärdar alla påståenden om hybridpåverkan.

Läs också: Analys: Finland måste dra slutsatser av polisoperationen i Pargas

En diskussion om de så kallade gyllene passen har också förts. Det är ett sådant som Melnikov köpt för att få sitt maltesiska medborgarskap.

Vad anser Pargasborna?

Polistillslaget väcker blandade känslor bland företagare, Pargasbor och lokala beslutsfattare. Somliga är förundrade över anklagelserna, medan andra säger att de har misstänkt penningtvätt redan länge.

Läs mer: När Pargasborna hamnade mitt i storpolitiken

Vem vet vad?

Den högsta statsledningen var informerad om tillslaget i förväg, och riksdagens utrikesutskott fick i sin tur information i ett skilt säkerhetsrum på onsdagen.

Skyddspolisen har inte velat kommentera fallet utan hänvisat till att det är Centralkriminalpolisen som utreder det. På torsdagen klarnade det ändå att Skyddspolisen bistår Centralkriminalpolisen i genomgången av materialet.

– Vi har en viss specialkunskap och teknik som behövs för utredningen och kunskap i att analysera främmande språk. Vår uppgift är också att se om det finns kopplingar till Skyddspolisens ansvarsområde, det vill säga terrorismbekämpning och utländsk underrättelseverksamhet, säger Skyddspolisens kommunikationschef Jyri Rantala till HBL.

Under den ryska premiärministern Dimitrij Medvedevs besök i Finland veckan efter tillslaget fick han frågor om tillslaget. Han sade då att tanken att helikopterplattorna i den åboländska skärgården skulle ha ett ryskt militärstrategiskt syfte vittnar om ett "sjukt sinne" och är paranoia.

Airiston Helmi har köpt marinens avlagda fartyg. En del av dem har inte målats om. Bild: Lehtikuva/Kirsi Kanerva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning