Två nya riksdagsledamöter ersätter EU-invalda

Toimi Kankaanniemi följde resultaträkningen i EU-valet på Teuvo Hakkarainens valvaka – nu ersätter han honom i riksdagen. Bild: Hannu Rainamo/Lehtikuva

Veteranledamoten Toimi Kankaanniemi, Sannfinländarna, hör till dem som kommer in i riksdagen från suppleantplats.

Resultatet i Europaparlamentsvalet får det att röra på sig också i riksdagen. Av de tretton invalda europaparlamentarikerna från Finland valdes två också in i riksdagen för några veckor sedan: Laura Huhtasaari och Teuvo Hakkarainen.

Laura Huhtasaari ersätts i riksdagen av Petri Huru från Björneborg, som fick 3 962 röster i riksdagsvalet. Huru är en 52-årig brandman och närvårdare och stadsfullmäktigeledamot i Björneborg.

Teuvo Hakkarainen för sin del ersätts av Toimi Kankaanniemi från Jyväskylä, som fick 2 491 röster i riksdagsvalet. Kankaanniemi har gjort en lång riksdagskarriär för Kristdemokraterna, vars ordförande han var 1989–1995. Han lämnade Kristdemokraterna 2011 och satt förra valperioden i riksdagen som Sannfinländarnas representant.

Annons: Såhär insjuknar man på din hemort – ta reda på vilken folksjukdom som är hotet för dig

Man mår olika på olika håll i Finland. På kartan kan du se vad man insjuknar i på din hemort! Du kan också testa vilka dina största hälsorisker är. Våra specialister ger också tips för förebyggande av folksjukdomar. 4.2.2020 - 10.49

Mer läsning