Två nya poängplaceringar för Finland

Kiira Väänänen har som mål att kasta 63-64 meter denna säsong. Bild: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Den nästsista dagen av JVM i friidrott i Tammerfors bjöd på fina finländska prestationer med poängplaceringar av spjutkastaren Teemu Narvi och släggkastaren Kiira Väänänen.

Den ur finländsk synvinkel mycket intressanta damernas stafett på 4 x 400 meter löptes i varma förhållanden i Tammerfors i dag på förmiddagen. Det finländska laget bestående av Nea Mattila, Mette Baas, Wilma Lassfolk ja Viivi Lehikoinen stod för tiden 3.39,58, vilket var femte bäst i sitt heat. Tyvärr räckte det inte till avancemang då gränsen för att gå vidare låg på 3.36,50.

– Det var ett bra lopp av oss. Alla kämpade väl, kommeterar HIFK-löparen Lehikoinen i Friidrottsförbundets pressmeddelande.

Hemmapubliken i somriga Tammerfors gav löparna extra styrka.

– Jublet som hördes, då det egna namnet nämndes i presentationen, var minnesvärt, säger den andra HIFK-löparen Mattila.

Väänänen 50 centimeter från rekord

I damernas släggfinal kastade Kiira Väänänen karriärens nästlängsta båge. Resultatet i Väänänens andra kast, 61,18, räckte till en fin åttondeplats i finalen, vilket också var en poängplacering. Det personliga rekordet ligger på 61,70.

– Jag är nöjd över att ha förbättrat prestationen och lyckats med att kasta mitt nästbästa kast i en tävling som denna, säger Väänänen om finalen.

Också Väänänen, som representerar Varpasjärven Vire, njöt av publikens stöd i Tammerfors.

– Jag har aldrig kastat i ett dylikt stöd från publiken.

Släggsegern gick till kanadensiska Camryn Rodgers med resultatet 64,90.

Narvi besviken

Ett av de finländska medaljhoppen, spjutkastaren Teemu Narvi, lyckades inte få den bästa möjliga prestationen ur sig i eftermiddagens spjutfinal. Hans bästa båge bar 71,71, vilket räckte till en sjätteplats.

– Det var jämnstarkt slit. Jag hade problem med att kontrollera spjutet, förklarar Narvi.

Narvi kastade i kvaltävlingen 73,52 och strävade i finalen efter att upprepa den prestationen. Hans säsongsbästa är för tillfället 75,15.

– Det räcker inte med ett kanonkast om spjutet inte är i rätt vinkel. Då spjutet riktas rätt borde jag endast se en punkt av det. Nu såg jag hela spjutet, berättar Narvi om vad som gått snett.

– Jag försökte också få benen att vakna till mellan kasten. Det tredje kastet (71,50) var helt okej. Benen fungerade men tekniskt var det svårt.

Herrarnas spjutseger gick till australiensaren Nash Lowis med ett personbästa på 75,31.

Narvis säsong fortsätter redan nästa vecka.

– Kalevaspelen är nästa vecka och efter det blir det den egna åldersklassens FM-tävlingar. Målet är att förbättra rekordet, bäddar Narvi.

13:30 Höjdhopp (damer, final)

13:35 100m häck (damer, final)

13:40 Diskus (herrar, final)

13:45 3000m hinderlöpning (herrar, final)

14:00 Trestegshopp (damer, final)

14:15 1500m (damer, final)

14:34 800m (herrar, final)

14:58 4 x 400m stafett (damer, final)

15:28 4 x 400m stafett (damer, final)

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning