Två Nobelpris i år – Engdahl ute ur kommittén

Glad i dag. Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson bekräftar Nobelstiftelsens besked om att Nobelpriset i litteratur får delas ut i år. Bild: TT/Pontus Lundahl

Svenska Akademien får dela ut Nobelpriset i litteratur i år. Det beskedet lämnar Nobelstiftelsen efter sitt styrelsemöte. Beskedet från Nobelstiftelsen innebär också att Horace Engdahl får lämna priskommittén.

Nobelstiftelsen har beslutat att Svenska Akademien får dela ut årets och förra årets Nobelpris i litteratur.

"Även om det kommer att ta tid att fullt ut återupprätta förtroendet anser Nobelstiftelsens styrelse att förutsättningarna nu är goda för detta", skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.

– Jag är naturligtvis väldigt glad över att vi fick det här beskedet i dag. Det innebär också att vi kan arbeta i lugn och ro med priserna så att alla i Nobelkommittén är mer motiverade att jobba med det. Det är alltid svårt att jobba med en sådan här sak om man inte vet ifall det blir av, säger Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare till TT.

Nobelstiftelsens styrelse tycker att de åtgärder som Akademien har vidtagit och planerar att göra skapar goda möjligheter att återupprätta sitt förtroende som prisutdelare.

"Det var nödvändigt"

Svenska Akademien ska bland annat ha beslutat att de närmaste åren införa en ny ordning för Nobelkommittén, som ska innehålla fem oberoende externa ledamöter.

Dessutom ska priskommitténs sammansättning ändras så att inga ledamöter som "varit förknippade med det gångna årets händelser längre ingår".

Det innebär till exempel att Horace Engdahl tvingas lämna priskommittén. Beslutet fattades i sista sekund och Anders Olsson tror att det var avgörande för stiftelsen.

– För att vi ska nå enighet insåg också Horace Engdahl att det var nödvändigt, säger Anders Olsson.

Beslutet gäller de kommande två åren. Därefter kan Engdahl åter komma att ta plats i kommittén.

Anders Olsson ser fram emot att Akademien nu på riktigt kan ta itu med Nobelprisarbetet och landa i den mellanlånga listan som till slut ska leda fram till pristagare för 2018 och 2019.

– Då måste vi läsa väldigt intensivt. Det blir en vår full av läsning, säger han.

Dessutom väntar utdelningen av Svenska Akademiens nordiska pris. Sedan ska en ny ständig sekreterare väljas – förhoppningsvis redan före första juni.

Olsson, som ersatte Sara Danius när hon lämnade arbetet, får därmed en ovanligt kort tid på posten.

– Mycket längre tid orkar man inte när det har varit så intensivt, säger han.

Historiskt beslut

Den 4 maj förra året kom beskedet: Inget Nobelpris i litteratur skulle delas ut 2018. Det historiska beslutet motiverades med att det fanns "ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden".

Sedan dess har Svenska Akademien kämpat för att få tillbaka Nobelpriset och kan nu andas ut.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning