Två nationsplatser för Finland

Monika Mikkola var den snabbare finländaren i Laser Radial-klassen. Bild: Jukka Saarikorpi/SPV

De finländska seglarna lyckades nappa åt sig två nationsplatser till OS genom fina prestationer i seglings-VM i Danmark.

VM i segling börjar närma sig sitt slut, men fortfarande står ytterst viktiga nationsplatser till OS 2020 på spel. Finland tog två av dessa nationsplatser genom Kaarle Tapper och Monika Mikkola.

Tapper seglade sin sista start i Laser-klassen i Århus i dag och vilket avslut det blev. Tapper inledde starkt och seglade i mål som tvåa.

– Havsvinden var ganska lätt i dag. Jag hade en mycket lyckad start och kom genast till täten. Då var det enkelt att segla och att avsluta regattan med en andraplats är kul, kommenterar Tapper till Sailing Team Finland.

– Det var kul att ta nationsplatsen redan nu så att man kan koncentrera sig på OS och träna för fullt i ett par år, fortsätter Tapper.

Tapper slutade totalt tolfte i klassen där segern gick till cyprioten Pavolos Kontides.

Det utdelas endast en nationsplats per land och Finland led av denna regel då både Tuula Tenkanen och Monika Mikkola platsade inom de 18 bästa i Laser Radial-klassen, vilket skulle ha räckt till nationsplats.

Mikkola går in i morgondagens medaljsegling som femma och Tenkanen slutade på 14:e plats och därmed var det den förstnämnde som kammade hem nationsplatsen. Det är dock öppet vilken seglare som representerar Finland i OS Tokyo.

Mikkola kom i dagens starter tvåa och fjortonde och kan med lyckade prestationer ännu tävla om medalj i och med att man i medaljstarterna tilldelas dubbla poäng.

– Detta var min dag. Den första starten var bra och enkel. Den andra var något svårare, men jag fick kämpat tillräckligt för att tävla även i morgon, säger Mikkola i seglingsförbundets pressmeddelande.

– Det var mycket viktigt att ta nationsplatsen för Finland nu, även om en hård kvaltävlan (mot Tenkanen) väntar. Men nu har vi åtminstone möjligheten för ett kval.

Tenkanen i sin tur var inte helt nöjd med att bli utslagen innan medaljseglingarna.

– Början av regattan gick väl, men i guldfinalerna fick jag inte ut det bästa ur mig. Jag är besviken över resultatet, säger Tenkanen.

I klassen 49er FX fastslog Noora Ruskola och Mikaela Wulff sin slutliga placering – 28:e totalt.

– Vi är inte nöjda med tävlingen trots att målet nåddes i form av guldfinalen. Nu ska vi träna mer och jaga nationsplats i VM nästa år, kommenterar duon.

Det finns 250 nationsplatser till OS i Tokyo och under VM i Århus utdelas 101 av platserna.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning