Inget coronavirus i Finland – det misstänkta fallet undersökt

Till höger på bilden THL:s säkerhets- och hälsodirektör Mika Salminen. Till vänster hälsocentralen i Ivalo. Bild: Otto Ponto/Lehtikuva/THL

Det provsvar från två personer som misstänktes bära på det nya coronaviruset i Finland visar att det inte var coronavirus. Det bekräftar Institutet för hälsa och välfärd. Däremot har man bekräftat två fall i Frankrike.

Det lättande beskedet innebär att det inte behövs fler tester. Provsvaren undersöktes i laboratoriet hos Institutet för hälsa och välfärd (THL).

– Det är klart nu med det här, alla resultat är färdiga, säger Mika Salminen, direktör för hälso- och säkerhetsavdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd till HBL på fredagskvällen.

Två dagar i Finland

Två turister som kommer från den kinesiska staden Wuhan, där det nya coronaviruset uppstått, misstänktes i Finland ha insjuknat i viruset eftersom de uppvisade influensasymptom. Enligt Yle var det frågan om en pappa och hans son.

Sent under torsdagskvällen uppsökte de hälsocentralen i Ivalo.

– Den ena hade förkylningssymtom medan den andra kände sig trött och sjuklig, sade Markku Broas, infektionsöverläkare vid Lapplands centralsjukhus i Rovaniemi.

Kineserna har befunnit sig i Lappland i två dagar och kom till Finland via Kirkenes Norge, skriver norska tidningen Dagbladet.

Hälsovårdsmyndigheterna i Lappland reagerade omgående, eftersom personerna under de två senaste veckorna vistats i det område där det nya coronaviruset startat.

– Det är en säkerhetsåtgärd, vi försöker vara ett steg före, säger Broas.

På hälsocentralen togs prover som under fredagsmorgonen skickades till THL:s labb i Helsingfors.

Flera medier rapporterart att smittan ändå nått Europa, men två bekräftade fall i Frankrike – ett i Paris och ett i Bordeaux. Bägge smittade personer vårdas på sjukhus.

Intensiv turistperiod

Just nu pågår en intensiv turismperiod i Lappland. Många kommer från Kina, speciellt nu när det kinesiska nyåret startar i morgon. I Ivalo, en tätort med cirka 3 000 invånare, uppges hundratals kineser befinna sig för tillfället. Skidorten Saariselkä ligger 30 kilometer söder om Ivalo, medan Rovaniemi, på 288 kilometers avstånd är den största närmsta staden.

Bild: Maija Hurme

Den lokala hälsocentralens ansvariga läkare Outi Liisanantti sade redan innan provsvaren kom att det inte finns någon anledning till att drabbas av panik, enligt nyhetsbyrån SPT.

Pappan och sonen var i karantän tills provsvaren kom. Enligt Liisanantti har vårdapparaten fungerat utmärkt i hanteringen av den misstänkta virussmittan.

Den ansvariga läkaren uppmanar endast personer som känner sig så sjuka att de också i vanliga fall skulle söka vård att ta sig till hälsocentralen.

Liisanantti säger att det i Finland finns klara och välfungerande system för att klara av dylika situationer.

Till HBL sade hon att det ifall en smitta uppdagas kan bli aktuellt att flytta patienterna till en större enhet, som Lapplands centralsjukhus i Rovaniemi eller till ett sjukhus i Helsingfors.

– Vi har begränsade möjligheter till att utföra tester under helgerna här.

En orsak till att provsvaren dröjde så sent under fredagen var följande:

– Testerna är nya och de behöver verifieras separat. De är också sådana att det tar en viss tid att gå igenom proceduren, säger Mika Salminen på THL.

Ifall det hade visat sig vara coronaviruset, hade de isolerats, och om symtomen varit svåra hade de tagits in på sjukhus. Nu behöver personerna behöver inte längre vara i karantän.

"Kan dyka upp fall i Europa"

Enligt Mika Salminen befinner sig det norra halvklotet för tillfället mitt i förkylningsperioden.

– Det betyder att många människor har snuva, hosta eller tungt att andas. Det finns en mängd olika virus som orsakar symtomen och en del är allvarligare än andra.

Enligt honom är risken för att de två turisterna bär på viruset inte så stor.

– Om de haft under 30 dödsfall av viruset i Kina, ett land med 1,5 miljarder människor, så är risken rätt liten. De flesta som fått det har också tillfrisknat. Men säkert kan det dyka upp fall i Europa.

Det finns inga mediciner som biter på det nya coronaviruset. Det hör, enligt Salminen, till en stor familj av virus som alla går under benämningen corona.

– De flesta orsakar bara snuva och vanlig förkylning.

"Rekommenderar det inte"

Finland kommer inte att införa inresekontroller vid gränserna på grund av coronaviruset.

Enligt Taneli Puumalainen, överläkare på THL, är enskilda fall av coronavirus alltjämt möjliga i Finland, men världshälsoorganisationen WHO rekommenderar ändå inte inresekontroller eftersom de inte lyckas identifiera de smittade särskilt bra, och det finns en risk att kontrollerna upptas av helt andra människor som råkar ha infektioner i luftvägarna.

– Det är bättre att satsa på att resenärer vid behov styrs till undersökningar och vård, kommenterar Puumalainen i THL:s pressmeddelande.

Hittills har 26 personer i Kina avlidit i det nya coronaviruset. Antalet smittade är nu uppe i minst 830 och hos 177 av dem är tillståndet allvarligt. Ytterligare 1072 misstänkta fall undersöks i Kina.

Under fredagsmorgonen fattade Kina beslut om att isolera ytterligare en stad, skriver TT.

Utanför Kina finns det tio bekräftade fall, två i Thailand och Vietnam och två i USA, Taiwan, Singapore, Sydkorea och Japan. Det andra bekräftade fallet i USA kom under fredagen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning