Döda i supercyklon i Indien och Bangladesh

Nedslitna träd över en väg i Odisha i Indien strax efter att cyklonen Amphan dragit in över land på onsdagen. Bild: AP-TT

Regnoväder och kraftiga vindar härjar i två delstater i östra Indien samt delar av Bangladesh när en kraftig cyklon nu börjar dra in över land. Cyklonen väntas orsaka omfattande förstörelse – och de första dödsfallen har rapporterats.

Bangladeshiska myndigheter uppger att man försöker evakuera miljontals människor från kustnära områden för att sätta dem i säkerhet i högre belägna trakter när cyklonen Amphan nalkas.

Enligt det bangladeshiska Röda korset drunknade en volontär som hjälpte till vid evakuering av bybor när en båt kapsejsade i starka vindar. Dessutom har en femårig pojke och en 75-årig man dödats av fallande träd.

För bara några månader härjades floddeltat Sundarban på gränsen mellan länderna och den här gången är cyklonen ännu kraftigare, påpekar Abdur Rahim som äger en räkodling på den bangladeshiska sidan.

– Vi hoppas att Allah räddar oss den här gången.

Miljoner evakuerade

Enligt myndigheterna i Bangladesh har 2,4 miljoner människor och en halv miljon boskap förts i säkerhet.

Amphans styrka gör att den kallas för en supercyklon, den andra som bildats över Bengaliska viken sedan statistik började föras över vädersystemen och den första sedan 1999.

Vindstyrkor på drygt 51 meter per sekund förväntas över land, och tiotals miljoner människor bor i området som väntas bli härjade av cyklonen.

I de indiska delstaterna Västbengalen och Odisha för man också en kamp mot klockan för att hinna evakuera hundratusentals människor. Enligt myndigheterna har 650 000 människor förts till säkrare platser.

Två döda rapporteras från Odisha, när ett mindre bostadshus byggt av lera kollapsade i det ymniga regnet.

Babul Mondal, en 35-årig bybo i utkanten av den indiska delen av Sundarban, säger att byggnaderna i området ser ut som om de "blivit överkörda av en bulldozer".

– Allt är förstört.

Rädda för smitta

Men det har samtidigt varit svårt att hitta platser där de kan hysas då många existerande tillfälliga boenden används som karantäncenter för coronadrabbade.

En del lokalbor har inte velat flytta till tillfälliga boenden av rädsla för att bli smittade eller för att de inte vill överge sin boskap, uppger polisen i Västbengalen.

Mycket stora mängder regn har drabbat delstatens huvudstad Calcutta och vindstyrkorna är destruktiva.

– Mängder av träd och elstolpar har fällts, säger hotellägaren Partha Tripathi i kustorten Digha sydväst om Calcutta.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning