Två medlemmar i Hells Angels dömda för mord i Esbo – sköt offret på en parkeringsplats

Västra Nylands tingsrätt har dömt två medlemmar till livstids fängelse för ett mord i Esbo den 7 juli i år. Bild: Lehtikuva/Handout

Västra Nylands tingsrätt har dömt två medlemmar i Hell's Angels till livstids fängelse för ett mord i Esbo i juli i år. Offret var en man som sökt medlemskap i gruppen, men råkat i onåd.

Två medlemmar i den organiserade kriminella gruppen Hells Angels dömdes till livstids fängelse för mord i Västra Nylands tingsrätt på tisdagen. Männen mördade en man som hade sökt medlemskap i gruppen, men som råkat i onåd.

De dömda männen, Heikki Juhani Härkönen och Lauri Petteri Kiviniemi, träffade offret i Storåker i Esbo klockan 20.30 den 7 juli i år. Männen satt i en bil medan offret stod utanför. Härkönen satt på passagerarsidan medan Kiviniemi satt bakom ratten.

När offret lutade sig mot bilen på passagerarsidan sköt Kiviniemi offret i bröstet från förarplatsen. Offret snurrade runt varpå Kiviniemi sköt honom i ryggen. Därefter gasade männen bort från platsen. Offret, som också var beväpnat, hann skjuta ett skott mot bilen innan han segnade ner och dog.

Vid tidpunkten för dådet var Härkönen så kallad vapensergeant i Hells Angels medan Kiviniemi var vanlig medlem och därmed underställd Härkönen. Härkönen var också offrets beskyddare och ansvarsperson när han sökte medlemskap i gruppen.

Ur tingsrättens dom framkommer inte hur offret råkade i onåd i gruppen. Däremot framkommer det att offret i första hand uppmanades att flytta bort från huvudstadsregionen, vilket han vägrade.

Både Härkönen och Kiviniemi hävdade att skottlossningen handlade om nödvärn. Enligt dem angrep offret dem innan de gjorde något. Båda männen bestred att dådet hade något att göra med Hells Angels.

Efter dådet körde männen till Hells Angels klubblokal i Stensvik i Esbo. Där gjorde de sig av med mordvapnet och Härkönens klubbtröja. Därefter övergav de bilen på en parkeringsplats en bit bort.

Polisen kom männen snabbt på spåret och kunde gripa dem på Bruksbron i Stensvik när de var på väg från parkeringsplatsen tillbaka till klubblokalen. I samband med gripandet försökte Härkönen göra sig av med en revolver som han bar på sig genom att slänga den från bron.

Förutom mord dömdes Härkönen också för skjutvapenbrott och narkotikabrott. Kiviniemi dömdes förutom mord också för skjutvapenbrott, framförande av fordon utan behörighet, narkotikabrott och rattfylleri.

Domen kan överklagas till hovrätten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning