Två lag tvingades hoppa av handbolls-VM – här är krisplanen efter mardrömsstarten

Norge och Sverige i en match i förra VM. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Två länder har redan dragit sig ur handbolls-VM och i värsta fall kan det bli fler lag som inte kommer till spel i Egypten. I arrangörernas krisplan finns bland annat möjligheten att lotta om grupperna.

Ordföranden i det internationella handbollsförbundet (IHF), egyptiern Hassan Moustafa, upplever en mardröm. Världsmästerskapet i hemlandet har varit hans prestigeprojekt efter många år på posten, men coronapandemin har ödelagt alla planer på ett särskilt festligt VM.

Att publiken på läktarna uteblir är redan klart.

Och på tisdagen – dagen före VM-premiären – drog sig både USA och Sveriges premiärmotståndare Tjeckien ur turneringen på grund av utbredd smitta i sina trupper.

Nordmakedonien och Schweiz ersätter som reserver, samtidigt som det rapporteras om smitta även hos Brasilien och Kap Verde. Risken finns alltså att fler länder tvingas dra sig ur VM kort före premiären och arrangörerna har enligt norska nyhetsbyrån NTB en krisplan för vad som händer i så fall:

+ Om fler länder måste tacka nej fortsätter man att fylla på från reservlistan där Nederländerna och Montenegro står näst på tur.

+ Skulle minst fyra länder inte komma till spel och behöva ersättas kan IHF välja att göra en ny lottning av grupperna, något som dock verkar osannolikt med tanke på att mötet Egypten–Chile tjuvstartar VM redan på onsdagskvällen.

+ Om ett lag inte kommer till VM-bubblan i tid för att spela den första matchen tilldöms motståndarna segern med 10–0.

+ Om ett lag uteblir även från den andra matchen utesluts man från VM och tilldöms 0–10-förluster även i match två och tre.

+ Fyra lag finns i var och en av de åtta VM-grupperna och de tre bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan, dit man tar med sig inbördes resultat till mellanrundan.

Det är alltså teoretiskt möjligt att genomföra en grupp med bara tre lag på plats, utan att påverka förutsättningarna för mellanrundan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning