Två läckande storheter

Chelseamålvakten Kepa är sämst i Premier League. Bild: Adrian Dennis/Lehtikuva-AFP

Mikel Arteta ska inte betygsättas förrän spanjoren fått en försäsong och ett ordentligt transferfönster på sig att lämna ett avtryck i Arsenal. I Frank Lampards fall verkar verkligheten vara på väg att hinna i kapp klubblegendaren.

Efter 90 minuter på Stamford Bridge med en Viaplayuppkoppling som höll samma klass som lagens försvarsspel är det bara att förundra sig över att spelare som Kepa, Shkodran Mustafi, David Luiz och Andreas Christensen får vara verksamma på den här nivån.

Mustafi har sedan 40-miljonerseurostransfern från Valencia i augusti 2016 spritt ett skimmer av oro och obeslutsamhet kring sig i Arsenals mittförsvar.

Ett skimmer den tyska landslagstränaren Joachim Löw inte insåg sig behöva i Nationalmannschaft. Sedan hösten 2017 har dörren varit stängd till landslaget och lär så förbli för 27-åringen som har problem med tempo, passnings- och positionsspel.

En spelare av den kalibern borde på sin höjd vara tredje eller fjärde val i en klubb av Arsenals storlek. I synnerhet då man betänker vilka klippor laget genom tiderna kunnat matcha på just mittbackspositionen.

Att han bredvid sig har David Luiz gör inte saken bättre. Luiz hör till släktet brasilianska mittbackar som är bra i spelet uppåt men som överspelar alltför många situationer neråt. Den 32-årige brassen är fortfarande användbar om han bredvid sig har en defensivt solid kollega. Med andra ord någon annan än Mustafi.

Såväl Chelsea som Arsenal har släppt in 32 bollar på 24 matcher i ligan. Att jämföra med 14 för Liverpool, 23 för Sheffield United och 24 för Leicester.

Att Chelsea parkerar på en fin fjärde plats i tabellen beror mer på konkurrenternas svaga insatser än på The Blues förträfflighet.

Hösten var lovande och Chelsea fick en hel del beröm för en rätt attraktiv och aktiv spelstil. Resultaten var också mer än hyfsade men ju längre säsongen lidit, desto sämre ser lagets formkurva ut.

Två segrar i de senaste sex ligamatcherna och endast fyra triumfer i de senaste tolv är ingen munter läsning för vänner av klubben från västra London.

Lampard är en av klubbens största spelare genom tiderna, och redan från början stod det klart att tålamodet med "Lamps" kommer att vara längre än med exempelvis företrädaren Maurizio Sarri.

Men ägaren Roman Abramovitj är nyckfullare än den finska vintern, och den ryska mångmiljardären har många gånger bevisat att den som är rikast inte behöver så många vänner här i livet.

Lampards segerprocent som Chelseamanager är 50. Att jämföra med Sarris 62. Den sistnämnda lotsade Chelsea till seger i Europa League och en plats i Champions League men det räckte inte för Abramovitj.

Antonio Contes segerprocent var 65, José Mourinhos 59 (andra sejouren) respektive 67 (första sejouren), Rafael Benitez 58, Roberto di Matteos 57 och Carlo Ancelottis 61. Guus Hiddink gjorde succé våren 2009 med en segerprocent på 73. Sju år senare gick det visserligen inte lika bra.

Lampard behöver förstärkningar på mittbackspositionen, mellan stolparna och kanske också i anfallet där Tammy Abraham är den enda som håller måttet.

Kepas flaxande mellan stolparna sprider osäkerhet inom hela laget, och den spanska 80-miljonereurosfloppen uppvisar en räddningsprocent på 53,6 i Premier League, sämst av alla. Att jämföra med Alissons 84, Dean Hendersons 75 och Kasper Schmeichels samt Vicente Guaitas 73. Den 33-årige Guaita kom gratis från Getafe.

Willy Caballero är väl knappast heller någon långsiktig lösning men kanske Lampard borde förlita sig på den argentinska veteranen. Förtroendet för Kepa kan nämligen snart kosta managern jobbet.

Arsenal har som bekant också sina problem bakåt men Bernd Lenos fel är det inte. Den utmärkta tysken är en av ytterst få som får högt betyg i Arsenal och räddningsprocenten på 72 är det inte heller något fel på.

Lampard har ondgjort sig över ineffektivitet framåt och sagt att klubben borde se sig om efter ett forwardsalternativ till Abraham. Men kanske han borde se över försvaret först? Det är endast Antonio Rudiger som håller klassen av mittbackarna och på målvaktssidan måste han reagera illa kvickt.

Annars tappar Chelsea snart terräng och Lampard jobbet.

Jonas von Wendt Reporter

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning