Två kritiskt skadade i knivattack i Hongkong

Kravallpolis säger åt en kvinna att ta av sin ansiktsmask under protesterna i söndags. Bild: Dita Alangkara/AP/TT

Två personer är kritiskt skadade efter en knivattack under protesterna i Hongkong i söndags. Sammanlagt skadades 30 personer under dagen.

Fem personer skadades när en man, som enligt tidningen Hong Kong Free Press var en prokinesisk demonstrant som hamnat i en politisk dispyt, knivskar fyra personer och bet av en bit av en lokalpolitikers öra utanför köpcentret Cityplaza i Hongkong.

Mannen blev i sin tur påhoppad av andra demonstranter innan polis och vårdpersonal kom till platsen, och även han fördes till sjukhus. Tillståndet är kritiskt för två av de skadade och allvarligt för ytterligare två, rapporterar flera medier.

Sammanlagt skadades 30 personer under söndagens protester, rapporterar Reuters. En student, som träffades av en tårgaspatron, blev svårt brännskadad.

Dagen var i övrigt mindre våldsam än lördagen då tusentals protesterade utan tillstånd. Den kinesiska statliga nyhetsbyrån Nya Kina i Hongkong vandaliserades liksom tunnelbanestationer, byggnader och kaféer. På måndagen restes krav i kinesisk statlig press om hårdare tag mot proteströrelsen i Hongkong.

Protesterna utlöstes i våras av kritik mot ett lagförslag men har utvecklats till ett bredare missnöje mot Fastlandskinas inflytande i regionen och mot vad som beskrivs som övervåld från polisen mot demonstranterna.

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men började samtidigt utvidga sina krav till att gälla ökad demokrati och oberoende från Fastlandskina.

Vid flera tillfällen har demonstrationerna enligt arrangörernas siffror samlat runt två miljoner människor. Samtidigt har konfrontationerna mellan polis och demonstranter gradvis eskalerat sedan i somras.

Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien. Regeringen i Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Under senare år har massprotester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 använde Occupy-rörelsen civil olydnad för att kräva ett mer demokratiskt valsystem. Som en följd av den föddes den så kallade paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet m. fl.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning