Två hinder talar emot munskyddstvång

Det behövs det en stark motivering för munskyddstvång. Det räcker inte med osäker evidens kring fördelarna, säger kanslichef Kirsi Varhila på Social- och hälsovårdsministeriet. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Nästa vecka ska regeringen ta ställning till ett större paket med coronafrågor. Sammankomster, hobbyer och distansjobb är på listan. En del har efterfrågat tvång på munskydd, men kanslichef Kirsi Varhila benar ut vilka hinder som finns.

Distansjobb, trygghet i offentliga lokaler, massevenemang och fritidsaktiviteter står på listan nästa vecka då regeringen tar ställning till fler åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset.

Social- och hälsovårdsministeriet går ännu inte in på alla detaljer, men det är fråga om stödjande åtgärder för vilka typer av beslut regionerna kan fatta. Coronaåtgärderna ligger i höst i högre grad hos sjukvårdsdistrikten, då det inte är beredskapslagarna som gäller.

En fråga som debatterats har varit munskyddstvång. Det finns för närvarande inte en sådan lag som möjliggör det. Kanslichef Kirsi Varhila på Social- och hälsovårdsministeriet förklarar varför det också är svårt att bereda en sådan lag, då den begränsar grundläggande rättigheter och friheter.

– När det gäller grundläggande rättigheter kan man stifta en lag om det finns tillräckliga motiveringar, och där finns framför allt två utmaningar, säger Varhila.

– En är alla de människor som av hälsoskäl inte kan använda munskydd, och hur de i så fall kan bevisa det.

Att bära på intyg eller signaler av något slag är svårt då hälsouppgifter är av känslig och privat natur.

– För det andra behövs det en stark motivering, där det inte räcker med osäker evidens kring fördelarna. Det är till exempel inte ett bevis att många andra europeiska länder har ett tvång, utan det ska vara vetenskapliga belägg, säger Varhila.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning