Två häktade för misstänkt mordförsök i Vanda – brutalt rån spårade ur

Polisen jagade de misstänkta gärningsmännen i ett och ett halvt dygn, men nu är de häktade. Bild: SPT

Offret och gärningsmännen kände inte varandra. Det nästan 60-åriga offret fick allvarliga skador.

Två unga män har häktats i Östra Nylands tingsrätt misstänkta för mordförsök och grovt rån. Männen är 17 och 18 år gamla. Häktningarna ägde rum på fredagen och på måndagen. Offret är en nästan 60-årig man.

Enligt polisen träffade männen och offret varandra i Mikkola i Vanda på natten mellan lördagen och söndagen den 27–28 april. De kände inte varandra tidigare, men gick tillsammans till en pub där de spelade biljard. När puben stängde lämnade de den tillsammans.

– Det var då de bestämde sig för att råna honom, säger kriminalkommissarie Mikko Minkkinen.

De unga männen misshandlade den äldre mannen så brutalt att polisen valde att utreda misshandeln som mordförsök. Minkkinen vill inte gå in på några detaljer, men säger att valet av brottsrubrik hänger ihop med misshandelns längd och våldets grymhet. Offret fick allvarliga skador.

Efter dådet försvann männen. Polisens utredare kom ändå dem på spåren.

– Den ena mannen kunde gripas ett och ett halvt dygn efter dådet, den andra några dagar senare, säger Minkkinen.

Den andra mannen anmälde sig frivilligt hos polisen. Polisen hade fått reda på hans identitet och var i kontakt med honom per telefon.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning