Två FM-guld för Helsingforsförening

Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Aki Nummela och Suvi Miettinen vann FM-guld i maraton.

Helsingin Kisa-Veikots Aki Nummela och Suvi Miettinen tog varsitt FM-guld i maraton i Jyväskylä. Suvi Miettinen tog sitt första FM-guld med PB-tiden 2.37,58. Nummela vann sitt andra FM-guld med tiden 2.20.36.

– Segertiden var en överraskning. Jag tog bara en kilometer i taget. Jag sprang bara om FM-guldet, säger Miettinen.

– Det kändes så lätt. Jag såg på klockan i mål och blev förvånad över att tiden var under 2.40.

Hon har vunnit FM-guld i halvmaraton 2013 och 2018. De senaste åren har varit svåra. Hon genomgick förra hösten en operation för att åtgärda en störning i blodcirkulationen i ena benet, men är i sitt livs form efter comebacken med nya tränaren Risto Saastamoinen.

– Jag sprang flera PB i FM och ännu i Sverigekampen. Men jag har inte alls tränat specifikt för maraton. Det hinner jag göra före nästa säsong, säger Miettinen.

Hon löpte andra halvan på tiden 1.18,50, 18 sekunder snabbare än första halvan. Hon utökade stadigt försprånget till tvåan Laura Manninen, som var tvåa med tiden 2.39,36. Det är ett nytt rekord för damer över 45. Esbo IF:s Erika Lehtola var trea med 2.46,30.

Nummela kunde också höja farten mot slutet. Han tog det lugnare i början, höjde farten under det tredje varvet, och löpte den andra halvan på 1.10,12 – tolv sekunder snabbare än första halvan.

IF Falkens Björn Sandler tog silver, precis som förra året. Hans tid var 2.23,09. Trea var Antti Ihamäki med tiden 2.24,42.

– Jag höll jämn fart i början då Sandler och Ihamäki ökade farten halvvägs och ryckte ifrån. Det kändes så bra att jag kom ikapp dem igen, säger Nummela.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning