Två finska seglare i sjönöd utanför estniska kusten

En finsk segelbåt med två personer ombord driver omkring vid den estniska nordkusten. Den estniska väderlekstjänsten har utfärdat en stormvarning till söndagskvällen. Bild: Jeanette Östman/SPT

"Besättningen är inte i fara", bedyrar den estniska sjöbevakningen.

En finsk segelbåt med två personer ombord driver omkring vid den estniska nordkusten på grund av ett tekniskt fel som har drabbat båtens motor.

Väderleksförhållandena i Finska viken är svåra. Enligt Meteorologiska institutet blåser en ostlig till nordostlig vind på hela 14 meter per sekund under söndagskvällen.

Den frivilliga sjöräddningstjänsten från Vrangö och Kaberneeme har bogserat segelbåten till en vindskyddad plats invid Jeselholm i Ihasalubukten.

"Väderleksförhållandena tillåter inte att segelbåten bogseras till den närliggande hamnen", skriver Marge Kohtla vid gränsbevakningsväsendet i Estland i ett mejl till SPT.

Kohtla leder sjöbevakningsarbetet vid det estniska gränsbevakningsväsendet. I söndagens räddningsoperation deltar även gränsbevakningsväsendets fartyg.

"Läget är nu under kontroll. Besättningen är inte i fara och ingen är i behov av läkarvård just nu", säger Kohtla.

Stormen visar trots det inga tecken på att bedarra. Den estniska väderlekstjänsten har utfärdat en stormvarning till söndagskvällen.

Den estniska sjöbevakningens fartyg Pikker följer med situationen i närheten av den finska segelbåten i väntan på att vinden ska mojna, uppger Estlands gränsbevakningsväsende, Piirivalveamet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning