Två finlandssvenska kandidater med i Finlandia Junior-racet

Humor och upptåg. Ted Forsström, Sanna Mander och Kaj Korkea-aho firar sina Finlandia Junior-nomineringar. Bild: NIklas Tallqvist

Sanna Mander samt duon Kaj Korkea-aho och Ted Forsström finns med bland dem som nominerats till barnbokspriset Finlandia Junior.

Sanna Mander debuterade i höstas som författare med bilderboken Nyckelknipan som fick en översvallande recension i bland annat HBL. Mander har själv illustrerat den färgglada boken.

– Idén föddes redan 2009 när jag var mammaledig. Då började jag skissa på bilder och rim och sedan har jag skrivit och diktat genom åren, berättar Mander.

"Samspelet mellan text och bild är mästerligt..." står det i juryns motivering. Mander berättar att inspirationen till de finurliga rimmen kommer från barndomens läsupplevelser.

– Vi bodde i samma hus som biblioteket i Jakobsberg utanför Stockholm. Jag läste allt som fanns och började digga 1950- och 60-talsestetiken redan då.

Nu arbetar Sanna Mander på en bok för WSOY, en egen prinsessbok och några projekt för utlandet.

Komikerparet Kaj Korkea-aho och Ted Forsström har gjort hundratals sketcher tillsammans och är i höst aktuella med ungdomsboken Zoo! Virala genier. Boken utspelar sig i högstadiet som utmålas som en djurpark.

"Ett smörgåsbord som suveränt lånar de bästa bitarna ur ungdomarnas sätt att kommunicera..." anser juryn.

– Vi har äntligen nått den ålder då vi kan skratta åt alla traumatiska minnen från högstadiet, konstaterar Ted Forsström.

Skrattar ni själva medan ni arbetar?

– Ganska mycket, säger Forsström.

– När vi umgås pratar vi aldrig om vanliga saker, vi ironiserar bara, tillägger Korkea-aho.

Del två av Zoo! Virala genier är redan på gång och tar vid där första delen slutar.

Mauri Kunnas har nästan fyra decennier som barnboksförfattare och -illustratör bakom sig men har aldrig tidigare varit nominerad till Finlandia Junior. I år är det äntligen dags. Koiramäen Suomen historia har blivit både en läsar- och kritikersuccé.

"En inspirerande påminnelse om att Finland inte föddes för hundra år sedan", noterar juryn i sin motivering.

Själv säger Mauri Kunnas att han är överraskad över det positiva mottagandet, inte bara från läsarna utan också från historikerna.

– Vi vet alla att tiden då Finland var svenskt inte har uppmärksammats särskilt mycket och jag hade aldrig tror att jag skulle få en Finlandiakandidatur med den här boken.

Som så många andra gläder sig Kunnas åt att boken kommer på svenska i vår.

– Fast den hade förstås gärna fått utkomma ännu tidigare.

Tremannajuryn leddes av bibliotekarien Keth Strömdahl.

– Att Finlandia Junior i år har två finlandssvenska kandidater och Mauri Kunnas bok är ett stort ställningstagande för det svenska i Finland, konstaterar Strömdahl.

De böcker som nominerats till Finlandia Junior är:

Riikka Ala-Harja, Kahden maan Ebba (Otava)

Jukka Behm, Pehmolelutyttö (WSOY)

Kaj Korkea-aho & Ted Forsström. Illustratör Pentti Otsamo, Zoo! Virala genier / Zoo! Viraalit nerot

(Förlaget / Otava)

Mauri Kunnas, Koiramäen Suomen historia (Otava)

Sanna Mander, Avain hukassa / Nyckelknipan (S&S / Schildts & Söderströms)

Ninka Reittu, Sinä olet superrakas (Otava)

 Juryn som gallrade ut de sex böckerna bestod av bibliotekarien Keth Strömdahl (ordförande), grafikern Ilona Ilottu samt kulturproducenten Tommi Laitio. Artisten och låtskrivaren Anna Puu utser den slutliga vinnaren. Vem det blir avslöjas den 29 november.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning