Två finländska rekord under första dagen av EM

Ida Hulkko är i rekordfart i EM i Glasgow. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

EM i simning inleddes i dag med personbästa resultat av både Ida Hulkko och Niko Mäkelä. Trots rekorden blev det inga finalplatser.

Det blev inga finländska finalplatser under första dagen av EM i simning i Glasgow, men nog två nya rekord. Mimosa Jallow var nära att komma vidare ur kvalheaten på 50 meter fritt då hon med sin tid 25,53 endast låg fyra hundradelar från gränsen till reprisheatet, ur vilket de sista avancerarna uttogs.

Den överraskningsklara Ida Hulkko satte genast rekord på sin öppningssträcka i EM. Hon kom 44:e på 50 meter fritt och slog sitt rekord. Den nya rekordtiden är 26,76. Hulkkos bravursträckor är dock på bröstsim och detta torde ha fungerat som bra uppvärmning.

På herrsidan var det Niko Mäkelä som satte nytt personbästa på 50 meter ryggsim. Han förbättrade sitt rekord med fem hundradelar och den nya rekordtiden är 26,66.

– Jag är mycket nöjd, men starten var inte helt så bra jag strävade efter. Hemma är stångarna för ryggsimstarterna på annan höjd än här, så man har varit tvungen att anpassa sig, säger Mäkelä i simförbundets pressmeddelande.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning