Två finländska ledamöter med på Politicos lista över intressanta EU-parlamentariker

Ville Niinistö (Gröna/EFA) har tidigare varit ordförande för De gröna och suttit som riksdagsledamot i tolv år. Laura Huhtasaari (Sannf/ID) var tidigare Sannfinländarnas första vice ordförande. Bild: SPT

Ville Niinistö och Laura Huhtasaari kan bli stora namn inom EU-politiken, skriver nättidningen Politico.

De finländska Europaparlamentarikerna Ville Niinistö (Gröna/EFA) och Laura Huhtasaari (Sannf/ID) finns med på nättidningen Politicos lista över 20 intressanta ledamöter i Europaparlamentet. Både Niinistö och Huhtasaari är inne på sin första period som Europaparlamentariker.

Enligt Politico har Niinistö, Huhtasaari och resten av ledamöterna på listan bra chanser att bli stora namn inom EU-politiken.

Niinistö är ledamot i Europaparlamentets utskott för industrifrågor, forskning och energi. Enligt Politico har han inflytande framför allt i frågor som berör industri och cirkulär ekonomi. Politico nämner också att Ville Niinistö är president Sauli Niinistös brorson.

Laura Huhtasaari arbetar aktivt för att Finland ska lämna EU och är en anhängare av USA:s president Donald Trump, skriver Politico. Huhtasaari är ledamot i Europaparlamentets utskott för konstitutionella frågor.

Politico skriver även att Huhtasaari är vice ordförande för Sannfinländarna men det stämmer inte eftersom hon inte ställde upp för omval i samband med Sannfinländarnas partimöte i fjol.

Både Niinistö och Huhtasaari kommer från Sydvästra Finland. Niinistö sitter i Åbo stadsfullmäktige och Huhtasaari i Björneborgs stadsfullmäktige.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning