Två finländare till final

Ari-Pekka Liukkonen är bronsmedaljör på 50 meter fritt från långbane-EM 2014. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

EM i simning når sin kulmen i morgon och två finländare simmar i final på individuella sträckor.

Tre finländare tävlade om finalplats i dag i EM i simning på långbana. Resultatet blev två blåvita simmare, Ari-Pekka Liukkonen och Ida Hulkko, som lyckades ta sig vidare ur semifinalerna.

Liukkonen satte den nionde snabbaste tiden och säsongens nästbästa tid i försöksheaten på 50 meter fritt. I semifinal lade han i en ytterligare växel och tog sig till final med den sjätte bästa tiden.

Semifinalsloppet såg trögt ut i början, men finländaren kämpade upp sig under de sista 20 metrarna och kom till slut fyra i sitt heat.

– Det var ett mycket bra lopp, jag kunde inte ha simmat hårdare i dag. Nivån på semifinalen var väntad. Det var jämnt och hundradelarna stod i min favör denna gång, kommenterar Laukkanen i Yles sändning.

Nationsrekord för Hulkko

På damernas 50 meter bröstsim var de blåvita förväntningarna höga då både Jenna Laukkanen och Ida Hulkko tog sig till semifinal ur försöksheaten. Också Veera Kiviranta simmade i försöken och satte den 13:e snabbaste tiden, vilket skulle ha räckt till avancemang, men eftersom en nation endast kan få två platser i semifinal kom hon inte vidare.

I det första semifinalsheatet sattes det fyra tider som var snabbare än det finska rekordet för tillfället – en stor utmaning för Laukkanen och Hulkko, som båda simmade i det andra heatet.

Men finländarna svarade på utmaningen och ett nytt nationsrekord producerades. Hulkkonen var den snabbare och kom med tiden 30.53 trea i heatet och totalt femte i semifinalerna och simmar därmed i dagens final.

– För en gångs skull presterade jag på min egen nivå och klarade av att starta avslappnat. Att få tävla i final känns fantastiskt och det var målet. Nu är målet nått och jag kan njuta av att simma, kommenterar Hulkko efter semifinalen.

– Även om tävlingsveckan varit lång och kroppen börjar vara öm så finns nog krafter kvar, bäddar hon.

Laukkanen, som är bronsmedaljör på sträckan från förra EM, lyckades inte upprepa bragden från två år tillbaka. Hennes slutplacering var tionde.

– Kanske inte helt vad jag förväntade mig efter morgonens lopp. Jag gav mitt allt och var kanske lite nervös. Självförtroendet är inte riktigt på topp just nu, säger en något besviken Laukkanen.

Jallow utslagen

EM-bronsmedaljören från söndag, Mimosa Jallow, simmade i går på 50 meter fjäril och trots att sträckan inte hör till hennes huvudmål tog hon sig till semifinal. Loppet såg bra ut, men i slutet klämde grekiska Anna Ntountounaki förbi och Jallow blev två hundradelar från finalplats. Svenska Sarah Sjöström, som simmade sin andra sträcka för dagen, satte semifinalernas snabbaste tid.

– Det kändes riktigt bra att simma och jag är nöjd över att för en gångs skull förbättra från morgonloppet. Slutresultatet är ganska lik det från kortbane-EM, jag tror det blev en hundradel från finalplats där med, säger Jallow.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning