Två fick livshotande skador av okänt ämne

Två personer har fått livshotande skador av ett okänt ämne i Whiltshire i England. Arkivbild. Bild: TT/AP/Frank Augstein

Två personer vårdas för livshotande skador efter att ha utsatts för ett okänt ämne i brittiska Wiltshire, inte långt ifrån den plats där den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter blev förgiftade, uppger polisen.

Akutpersonal kallades till en adress i byn Amesbury i lördags efter att en kvinna och en man, båda i 40-årsåldern, hittats medvetslösa. Polisen behandlar ärendet som en särskild händelse. Amesbury ligger runt 12 kilometer från staden Salisbury i samma grevskap där den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter förgiftades i mars i år.

Initialt trodde polisen att paret blivit sjuka efter att ha använt någon typ av drog men vidare undersökningar görs nu för att avgöra vilket ämne som orsakat symptomen.

– Ytterligare testning pågår nu för att fastställa det ämne som ledde till att dessa patienter blev sjuka och vi håller alla möjligheter öppna om förhållandena kring denna incident, säger polisen i ett uttalande.

Det är inte helt klarlagt om något brott ligger bakom händelsen. Flera platser i området kommer att spärras av under natten.

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal kraftigt medtagna på en parkbänk i brittiska Salisbury. De fördes till sjukhus, och inledningsvis betecknades deras hälsotillstånd som kritiskt, med misstänkta hjärnskador till följd av förgiftning med nervgift. Även den första polisen som hjälpte dem fick vårdas på sjukhus, men han har senare kunnat åka hem.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Folkhälsoorganet Public Health England (PHE) tror inte att det finns någon risk för allmänheten.

– Det aktuella rådet från PHE, baserat på antalet offer, är att det inte tros finnas en betydande hälsorisk för allmänheten. Detta kommer att fortsätta bedömas allteftersom mer information blir känd, säger en talesperson för PHE.

I mars utsattes Julia Skripal och hennes far ex-spionen Sergej Skripal för en nervgiftattack i Salisbury. Brittiska myndigheter har pekat ut Ryssland som skyldiga till attacken och flera europeiska länder har utvisat ryska diplomater i protest. Ryssland har i sin tur förnekat inblandning i dådet och till svar utvisat lika många diplomater.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning