Två dog i attack mot barnmorskeutbildning

Minst två människor har mist livet i en väpnad attack mot en utbildningsanläggning för barnmorskor i staden Jalalabad i Afghanistan.

Flera personer tog sig in byggnaden; ett vittne sade sig ha sett tre beväpnade angripare på gatan utanför. Skottlossning och explosioner hördes. Säkerhetsstyrkor sattes in för att storma byggnaden.

67 personer, bland dem både barnmorskeelever och lärare, befann sig i byggnaden. 57 kunde undsättas ganska snabbt. Efter sex timmar meddelade provinsens polischef att attacken var över och att två människor dödats och fem skadats. Dödsoffren var en vakt och en chaufför.

Talibanrörelsen, som tillskrivs en stor del av våldet i Afghanistan, förnekar inblandning. Det är ännu oklart vem som iscensatte attacken, men det kan vara terrorgruppen IS som har fästen i provinsen. Militanta islamister har tidigare riktat attentat mot barnmorskor av motstånd mot den verksamhet de bedriver för kvinnor. Det finns motvilja både mot att kvinnor får utbildning och mot att kvinnor, som barnmorskor, förväntas bli yrkesarbetande.

Jalalabad är huvudstad i Nangarharprovinsen. Skolan, som är statlig, utbildar 48 kvinnor från hela provinsen till barnmorskor. De går en tvåårig utbildning.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03