Två döda i blixtnedslag i Norge

Två personer har omkommit vid ett blixtnedslag på det norska fjället Melshornet, mitt på den norska östkusten. Här flyger en ambulanshelikopter över fjället. Bild: TT-NTB/Ole-Ottar K. Høgstavoll, Vikebladet Vestposten

Två kvinnor har dödats av ett blixtnedslag på ett fjäll på den norska östkusten. Många tusen blixtar har slagit ned i landet i ett omfattande oväder. Människor uppmanas undvika höga höjder.

Ett rejält oväder har dragit fram över stora delar av Norge under söndagseftermiddagen.

Vid klockan 17 gick larmet från Melshornet, i kustkommunen Hareid utanför Ålesund. Två kvinnor hade träffats av blixten och omkommit och en tredje kvinna hade skadats svårt.

Hämtade av helikopter

– Vi skickade iväg de räddningsresurser vi hade och det blev till slut ambulanshelikopter som klarade av att ta sig upp mellan blixtar och åska och hämta den som var skadad tillsammans med en av dem som omkommit, säger räddningsledare Borge Amdam till NRK.

Helikoptern återvände sedan för att hämta den andra omkomna personen.

Den tredje personen, som överlevde, har förts till sjukhus svårt skadad.

De tre kvinnorna befann sig på toppen av Melshornet, 668 meter över havet, när blixten slog ned.

– Detta är en djupt tragisk händelse, säger Hareids kommunstyrelseordförande Bernt Brandal till NRK, och tillägger att kommunen har satt igång en särskild krishantering.

Ovädret fortsätter

Det pågår ytterligare räddningsinsatser i samma fjälltrakter. På Sukkertoppen utanför Ålesund försöker räddningsarbetare från Röda Korset och klättrare undsätta en man som inte kommer ned.

Åtminstone 24 räddningsaktioner har inletts i södra Norge, uppger myndigheterna för NRK. Blixtar har också orsakat två terrängbränder.

Myndigheterna uppmanar människor från att hålla sig borta från eller snabbt lämna fjällen.

Under söndagen har blixten slagit ned upp emot 20 000 gånger i Norge under söndagen, enligt den löpande kartläggning som Meteorologisk institutt gör.

Enligt väderprognoserna kommer det fortsätta regna kraftigt på flera håll i landet även på måndagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning