Alkohol var inte inblandat i dödsolyckan på Erstan där två miste livet

Bild: Rajavartiolaitos

Sent på lördag kväll kom beskedet om att båtolyckan på Erstan hade skördat ytterligare ett dödsoffer. Två medelålders män omkom när en segelbåt krockade med en motorbåt.

Det var på eftermiddagen i lördags som en motorbåt krockade med en segelbåt på Erstan i Åbolands skärgård.

Under lördagskvällen uppgav både Polisen och Sjöbevakningen på Twitter att en medelålders man hade omkommit av sina skador. Mannen hade färdats i segelbåten.

I samband med det informerade också Polisen om att ytterligare en person var i kritiskt tillstånd. Sent på lördag kväll kom sedan beskedet om att den skadade mannen hade avlidit.

Polisen i Södra Finland meddelade att det även nu handlade om en medelålders man och dessutom uppgavs att båda dödsoffren hade färdats i segelbåten.

Sammanlagt åtta personer var inblandade i olyckan. I segelbåten fanns fyra vuxna och två barn. I motorbåten befann sig två vuxna. Inledningsvis uppgavs att sex av personerna hade skadats, men nu har olyckan – som skedde på öppet vatten – alltså resulterat i två dödsoffer.

Alkohol var inte inblandat

Sjöräddningsledare Anssi Somppi säger till Ilta-Sanomat att ett av barnen ännu är skadat, men att det handlar om en lindrig skada och han konstaterar att läget inte är kritiskt. På Twitter har Sjöbevakningen publicerat en bild som visar att skillnaden i storlek mellan motorbåten och segelbåten var påtaglig. Den förra båten är betydligt större.

Vidare säger också Somppi till Iltasanomat att det nu är polisen som utreder hur olyckan har gått till. På lördagen meddelade polisen att olyckan utreds som grovt äventyrande av trafiksäkerheten, grovt dödsvållande och grovt vållande av personskada. Dessutom uppgav polisen att mer information är att vänta under den kommande veckan. Ilta-Sanomat har också pratat med en vän till en av de omkomna. Till tidningen säger vännen att båda dödsoffren var erfarna sjömän.

Däremot säger kriminalkommissarie Aki Lahtinen på söndagen till Helsingin Sanomat att alkohol inte var en faktor i olyckan. HS skriver också att Sjöbevakningen har meddelat att det än så länge inte är bekräftat hur det gick till när båtarna krockade med varandra. Däremot har det bekräftats att ingen av personerna som var inblandade i olyckan hamnade i vattnet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning