Två byggarbetare föll från 19 meters höjd i Fiskehamnen

Köpcentret Redi byggs i Fiskehamnen. Olyckan skedde på bygget av Keskos nya huvudkontor.Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Den ena mannen avled, den andra är allvarligt skadad.

Olyckan inträffade på måndagen på bygget av Keskos nya huvudkontor i Fiskehamnen i Helsingfors. Offren hade varit i färd med att installera en godshiss för en ny transportgångbana när olyckan inträffade. Enligt polisen konstruerades gångbanan av en och en halv meter långa trekantsformade element som fogades samman i varandra.

Byggföretaget Haahtelas vd Eero Kiljunen säger i ett pressmeddelande att företaget är i chock efter det skedda.

– De som arbetar på bygget har blivit erbjudna krishjälp och den kommer att fortsätta de kommande dagarna. Arbetssäkerhet under byggprojekt är enastående viktigt och vi kommer att gå igenom saker som berör den på nytt under de närmaste dagarna, säger Kiljunen.

Händelsen utreds inledningsvis som en arbetsolyckshändelse.

– Arbetstagarna var i höjd med den femte våningen när korgen de befann sig i plötsligt välte 90 grader och båda männen föll ner på marken. De hade ingen säkerhetssele. Den ena avled på väg till sjukhuset och den andra, som skadades allvaligt, ligger på intensiven, säger kriminalkommissarie Anne Hietala på Helsingforspolisen.

Polisen utreder olyckan.

Mannen som avled är född 1989, den andra är född på 1990-talet.

Byggarbetsplatsens storlek är 35 000 kvadratmeter. Området ska utvecklas till en kontorshelhet till vilken Keskos blivande huvudkontor också tillhör.