Två barn döda, flera sjuka av flugsvamp i Danmark

Vit flugsvamp innehåller det giftiga ämnet amatoxin. Bild: TT/Scanpix/Karin Markhede

Två barn har avlidit och ytterligare tre allvarligt sjuka barn ur samma familj vårdas på Rigshospitalet i Köpenhamn efter misstankar om att de har fått i sig giftig svamp, rapporterar danska medier.

– Vi har tagit emot fem allvarligt sjuka barn, sade Marianne Uldall, informationschef vid Rigshospitalet i Köpenhamn, till Danmarks Radio tidigare under dagen.

Polisen i Sydsjälland och Lolland-Falster larmades om händelsen klockan 10.45. Ambulanser skickades till Haslev där flera sjukdomsfall konstaterades. De drabbade personerna i familjen fördes till flera olika sjukhus, enligt polisen.

– Jag kan säga så mycket som att det är allvarligt, säger Benny Kristensen, direktör vid Region Själland till Danmarks Radio.

En polis på väg in på flyktingboendet i Haslev, där den familj som tros ha förgiftats av svamp bor. Bild: Frederik Racher/Scanpix

I samma familj

Personerna som insjuknat ingår i samma familj, uppger polisen på Twitter. Familjen bor på en flyktingförläggning i Haslev, enligt danska medier.

Giftlinjen på Bispebjerg Hospital uppger till Danmarks Radio att barnen visar symptom på att ha ätit lömsk flugsvamp eller vit flugsvamp. Några barn visar även tecken på leverskador, berättar överläkaren Niels Ebbehøj för DR.

Hel svamp dödlig dos

En hel lömsk flugsvamp utgör en dödlig dos för en vuxen och barn är ännu känsligare, förklarar överläkaren.

En polisbil står kvar vid flyktingboendet i Haslev, sedan ambulanspersonal tagit hand om de förgiftade personerna som bodde på boendet. Bild: Frederik Racher/Scanpix

– En bit kan räcka för att man ska få symptom. Det första tecknet är kräkningar och diarré. Därefter kan man genom mätningar se om det finns tecken på leverskador, säger Niels Ebbehøj till DR.

Det är inte ovanligt att vit flugsvamp förväxlas med champinjoner, inte sällan av personer som kommer från länder utanför Norden.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning