Två av tre godkänner publicering av hemligt material

Över 60 procent av finländarna ansåg att det var fel av Helsingin Sanomat att gå ut med det hemligstämplade material som en artikel som publicerades i lördags innehöll. Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

I vissa fall är det ok att media publicerar hemligstämplat material. Det tycker två av tre, enligt nyhetsbyrån Uutissuomalainen.

Sådana fall är till exempel avslöjande av olagligheter som omkring 35 procent tycker att det är i sin ordning att publicera. Också sådana fall som påverkar samhället i stor utsträckning är okej, tycker knappa 30 procent. Var fjärde finländare anser att hemligstämplat material på inga villkor ska publiceras i media.

Uppgifterna kommer från nyhetsbyrån Uutissuomalainen som skrivit nyheten baserat på USU-gallups undersökning. Omkring tusen finländare svarade på gallupen som gjordes bland myndiga personer denna vecka (51). Undersökningen gjordes genom en webbpanel. Felmarginalen är +- 3,1 procentenheter.

Över 60 procent av finländarna ansåg däremot att det var fel av Helsingin Sanomat att gå ut med det hemligstämplade material som en artikel som publicerades i lördags innehöll. Det hela handlar om en artikel där journalisten redogör för en hemlig underrätelsetjänst som upprätthålls av försvarsakten. För artikeln hart man använt flera hemligstämplade dokument.

Hur man förhåller sig till artikeln tycks också bero på partitillhörighet. Enligt Uutissuomalainen tyckte 37 procent av dem som tillhör Vänsterpartiet att HS agerade rätt, medan en fjärdedel av De Grönas anhängare är av den åsikten. Centerns medlemmar är av annan åsikt. Av dem tycker 80 procent att tidningen gjorde fel, och av Samlingspartiets medlemmar är hälften av samma åsikt.

Uutissuomalainen meddelade om nyheten i ett pressmeddelande.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03