Två år och två veckor

SFP:s Anna-Maja Henriksson fick svara på många frågor kring regeringsförhandlingar under Gullrandadiskussionerna. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Sannfinländarnas tid i regeringen blev två år och två veckor lång. Juha Sipilä (C) och Petteri Orpo (Saml) vill inte samarbeta med Jussi Halla-ahos parti. Den nya regeringsbasen är oklar.

Under måndagens lopp förstärktes intrycket att trepartiregeringen med Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet hade kommit till vägs ände.

För det talade Sipiläs och Orpos uttalanden redan under veckoslutet, även om två år av regeringssamarbete med Sannfinländarna först gjorde det svårt att tro att deras oro var genuin. Även om Timo Soini kunde ses som en slags garant för det tidigare samarbetet och förtroendet så har de halla-ahoska elementen varit starka också under Soinis tid.

Sipilä och Orpo kom med identiska meddelanden på Twitter om att de till sina respektive riksdagsgrupper meddelar att det inte längre finns förutsättningar att i regeringen samarbeta med Sannfinländarna i och med att Jussi Halla-aho nu leder partiet.

Halla-aho skrev å sin sida på Facebook att han i diskussionerna med Sipilä och Orpo meddelat att det räcker med det nuvarande regeringsprogrammet och invandrarpolitiska programmet, men att de måste följas. Senare på dagen hade Sipilä enligt Halla-aho konstaterat att det inte är möjligt att följa programmen "noggrannare" än nu. Halla-aho och Sannfinländarna återkommer till sin syn på saken på tisdag.

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson har meddelat att partiet är redo att diskutera den möjligheten att partiet går med i en ny regering. Kärnan i den utgörs av Centern och Samlingspartiet. SFP kommer att sammankalla sina beslutande organ under de närmaste dagarna.

Sari Essayah från KD säger att KD måste diskutera frågan och att allt är öppet.

En regeringskoalition med Centern, Samlingspartiet, SFP och KD skulle med de nuvarande styrkeförhållandena i riksdagen ha 101 ledamöter, alltså en ytterst knapp majoritet, som skulle vara känslig för till exempel sjukfrånvaro och resor.

Det är inte uteslutet att någon eller några ledamöter från den nuvarande sannfinländska gruppen byter parti, men det är knappast något att bygga en regering på.

De gröna och Vänsterförbundet krävde båda genast nyval, och SDP anslöt sig till kravet på måndagseftermiddagen. Särskilt Centern vill undvika det.

Tröskeln för nyval är hög oberoende av hur stödet för partierna ligger. Det första alternativet är att försöka skapa en fungerande regering utifrån den riksdag som valdes för drygt två år sedan.

Den nya regeringen ska givetvis också ha ett nytt program. Inget parti träder in i regeringen, särskilt inte under de här omständigheterna, utan att få genklang för sina hjärtefrågor. Ingen kan få igenom alla sina önskemål men till exempel SFP tappar nog ansiktet om vård- och landskapsreformen inte ändras på flera punkter.

Det ojämlika experimentet med att byta ut svenskan mot ett annat språk i grundskolan bör däremot kunna spolas utan någon större diskussion.

Sannfinländarna och Jussi Halla-aho kommer att göra sitt bästa för att se ut som martyrer, som slängdes ut från regeringen trots att man bara ville följa regeringsprogrammet.

Centern och Samlingspartiet gjorde en absolut nödvändig markering gentemot den politik som Jussi Halla-aho har gjort sig till representant för. Halla-aho har dömts för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrihet och som president Sauli Niinistö påpekade har Halla-aho inte tagit avstånd från sina tidigare texter och uttalanden. Den hatiska och oförsonliga retoriken i kombination med aversionen mot EU hade försatt Centern och Samlingspartiet och hela Finland i en mycket tvivelaktig dager om regeringssamarbetet hade fortsatt.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning