Tv-tittarnas tålamod på prov

Blågult jubel. Sverige slog värdnationen Brasilien på straffar och avancerade till final, men den finska tv-publiken blev snuvad på den dramatiska straffläggningen. Bild: Martin Bernetti

Tekniska problem, avbrutna sändningar, märkliga programval - Yles OS-sändningar har förorsakat tv-tittarna en del gråa hår. – Men som helhet har vi lyckats bra, säger Yles produktionschef Robert Portman.

Sändningen fortsätter på Yle Arenan. Beskedet strax före straffläggningen i den dramatiska semifinalen mellan Sverige och Brasilien i OS-fotbollen gjorde många tv-tittare upprörda. Orsaken: om tio minuter var det avspark i Champions League-drabbningen mellan Steaua Bukarest och Manchester City.

– OS-matchen gick att se till slut på arenan. Orsaken till att vi måste flytta sändningen finns i vårt kontrakt med Champions League, säger Yles produktionschef i OS Robert Portman.

Det är dock inte första gången det hänt under detta OS att en sändning avbrutits och fortsatt på arenan. Exempelvis landsvägscyklingen avbröts flera gånger av bland annat pistolskytte och TV-nytt.

– Vi har planerat noggrant för att få sändningarna att förlöpa så smidigt som möjligt, men då det som bäst är 36 signaler och vi bara har en eller två tv-kanaler till vårt förfogande tvingas vi ibland kryssa lite.

Problem i början

För den som bänkat sig framför tv-apparaten blir det i bästa fall en liten dramatisk paus för att öppna datorn och Yles Arena – förutsatt att man har en dator och ett fungerande nät. Det går förstås att gardera sig för avbrott genom att följa hela sändningen via Yle Arenan eller Rioarenan, som visar alla OS-grenar live och som eftersändning.

Tyvärr har Rioarenan inte fungerat helt fläckfritt. I början var det en hel del problem med både bild och ljud och i ett skede låg Rioarenan nere.

– Leverantören har lyckats korrigera problemen och nu fungerar Rioarenan bra. Yle Arenan har fungerat bra hela tiden, säger Portman.

Digitala tjänster

Arenans OS-sändningar har tidvis haft över en miljon laddningar, vilket beskriver hur många gånger en sändning startats. Det är betydligt fler än i London och Sotji.

– Publiken har allt mer tagit till sig de digitala tjänsterna.

Tv-siffrorna har inte varit så stora som under senaste OS, men det var helt väntat. Enligt Portman kan man som regel räkna med 30 procent färre tv-tittare under ett stort mästerskap i en annan tidszon än Europa.

– Friidrottens förmiddagspass har haft hyfsat med tv-tittare. Under tisdagen hade vi 850 000 tv-tittare och som mest har vi haft 1,5 miljoner. Under kvällspassen som sänds nattetid i Finland har vi i snitt haft 100-200 000 tv-tittare och som mest en halv miljon.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning