TV-tips i dag: Kunskapsunderhållning

Maktkamp. Trotskij kämpade ideologiskt och politiskt mot Stalin. Bild: Yle

Historia: Stalins och Trotskijs tvekamp.

Dokumentären Stalins och Trotskijs tvekamp (Stalin-Trotski: le tsar et le prophete) inleder med en stiliserad ishacka som sprätter datoranimerat blod över fejk-kyrilliska bokstäver. Den som söker efter en djupare intellektuell analys av konflikten som ohjälpligen präglade världens första socialistiska stormakt gissar kanske redan här att den bör hitta andra källor.

Maktkampen mellan Josef Stalin och Leo Trotskij skulle komma att definiera inte bara tsardömet Rysslands metamorfos till Sovjetunionen, utan hela den moderna socialismens identitet. Inbördeskrigshjälten och den intellektuelle ledaren Trotskij var Vladimir Lenins favoritkandidat för att ta över makten i Sovjetunionen då Lenin dog. Men Stalin, en brutal och pragmatisk bondeson från Georgien, visste att utnyttja den karisma han hade utanför talarstolen för att manövrera ut sin rival. Trotskij gick i exil och hittades mördad med en ishacka i skallen i Mexico City, Stalin ihågkoms i dag som en av historiens största och mest fruktansvärda maktmän.

Dokumentärens expertintervjuer är rätt gedigna och får tillräckligt med utrymme, vilket räddar helheten från att sjunka till "History Channels" eller andra amerikanska betalkanalers nivå av innehållslös skränighet. Den bjuder också på en skattkammare av fascinerande arkivfilmklipp från den turbulenta tid som den behandlar. Dessa arkivklipp kunde dock ha utnyttjats kreativare: somliga särskilt effektfulla bilder upprepas här om och om igen tills intrycket bara blir slarvigt.

För den som inte sätter ribban för högt (och ärligt talat, vem gör det en måndag kväll?) är detta ändå 50 minuter duglig kunskapsunderhållning, en lättsmält produkt som slipar bort tråkiga detaljer lika effektivt som Stalin själv retuscherad bort sina ideologiska fiender från fotografierna.

TV1 19.00

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03