Tv-team försöker hitta vraket

Mikael Martikainen på filmbolaget Mageia hoppas i sommar kunna lokalisera Irmas vrak på havsbottnen. Samtidigt gör hans team en tv-film om Irmas undergång.

50-årsminnet av Irmas förlisning blir inte bara en bok utan också en 55 minuters tv-dokumentär.

– Med dagens avancerade tekniska utrustning ska det inte vara omöjligt att lokalisera vraket. Vi vet platsen där fartyget syntes sista gången och platsen där en av bröderna Grönqvist flöt i land. Med beaktande av vindstyrka och -riktning den aktuella natten har experter redan kort efter olyckan räknat ut ungefär var Irma kan ha gått under.

– Vi använder en så kallad side scan-sonar som ritar en exakt bild av havsbottnen. Med hjälp av det kan vi sväva ovanför den beräknade olycksplatsen och vänta på att instrumentet ger utslag. Men det är klart att vi fortfarande talar om ett mycket stort havsområde. Det finns inga garantier för att vi lyckas.

Redan i juni hoppas Martikainen och hans team kunna etablera ett högkvarter på norra Åland för att börja utforska havet. Det förutsätter många ganska vindstilla dagar.

– När man studerar de uträkningar som gjordes genast efter olyckan så märker man att det stora problemet är att ingen vet hur långt Irma hann köra olycksnatten. Därför är frågan om man ska stanna på norra Åland eller tro att fartyget hann längre österut.

Hur länge tv-teamet kan fortsätta leta är fortfarande oklart.

– Svenska Yle har beställt programmet och Svenska kulturfonden har lovat oss ett bidrag för att leta efter vraket. För att vi ska kunna göra tillräckligt många rundor med vår utrustning skulle vi behöva mera understöd, vi arbetar nu med att ordna tilläggsfinansiering och hoppas på någon stiftelse. De brukar vara förståelsefulla när det handlar om skärgård och sjöfart.

Filmbolaget Mageia har producerat dokumentärer och annan film i 25 år. Mikael Martikainen berättar att han alltid haft en förkärlek för marinhistoria, han var också med om att dokumentera dykningarna till Vrouw Maria i Skärgårdshavet.

– När jag läste om Irmas historia och Cecilia McMullens bokprojekt tände jag genast och insåg att vi kan samarbeta. Vi har redan gjort gemensamma researchresor till Åland. För oss har Cecilias hjälp varit mycket värdefull.

Också Cecilia McMullen berättar att samarbetet med Mageia löper bra. Hon har beredskap att i sommar rycka ut från Simskäla och ansluta sig till Martikainens team om det ser ut att spaningarna ger resultat.

Tv-dokumentären blir inte klar i år.

– Nej, eftersom väldigt mycket beror på om vi hittar vraket eller inte hinner vi inte göra materialet klart förrän nästa år.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00