Vit polis kör på svart pojke

Clare-Hope Ashitey vid blodspåren i snön efter olyckan som skedde vid Hudsonfloden strax bakom Frihetsgudinnans rygg.Bild: JoJo Whilden / Netflix

Till vinterns mest sevärda nya serier på Netflix hör Seven seconds, en kriminalserie som mer är drama än action, om rasmotsättningar, oärliga poliser och en kvinnlig åklagare på dekis.

Sevens seconds finns på Netflix.

En man kör bil medan han stressat talar i mobiltelefon – hans gravida fru är på sjukhus. Plötsligt träffar han något med bilen och stannar chockad. Men i stället för att ringa ambulansen kallar han sina kollegor, som är poliser, till platsen. De är den sortens poliser som tycker det är bäst att hålla tyst om vad som skett, att helt enkelt smita från ansvaret; det verkar ju inte finnas några vittnen. Olyckan kompliceras nämligen av att föraren som är polis är vit, och offret en svart tonårspojke. Efter alla gånger då vita poliser dödat svarta i USA finns det inte längre något som heter en olyckshändelse, menar man. Att säga sanningen skulle bara innebära att rasmotsättningarna åter blossade upp.

Det är upptakten till den tiodelade Netflixserien Seven seconds (2018) där frågan inte är "vem gjorde det?" utan snarare "hur ska rättvisa skipas?". Serien följer händelserna ur flera synvinklar. Dels har vi den skyldige, polisen Peter Jablonski (Beau Knapp) som brottas med sina samvetskval och helst hade angivit sig själv. Dels har vi K.J. Harper (Clare-Hope Ashitey), en svart åklagare med alkoholproblem som tycker att polisutredningen i fallet är otillfredsställande och på egen hand försöker reda ut vad som har hänt. Mitt bland de skyldiga poliserna som alltså vet precis vad som hänt och som verkligen inte vill bli påkomna. Och så har vi offrets förtvivlade föräldrar (Regina King och Russell Hornsby) som i sin sorg inget hellre önskar än att gärningspersonen hittas och döms för smitningsolyckan.

Bakom serien står Veena Sud som skrev och producerade The Killing, den amerikanska versionen av danska Forbrydelsen. Seven seconds är en kriminalserie där tyngdpunkten snarare ligger på dramat än spänningen, vilket innebär att tempot är förhållandevis långsamt, stundom till och med lite för långsamt. Men det hindrar inte att det är intressantare och vettigare än en dussindeckare. Motsättningen mellan polisen och svarta i USA är ett angeläget ämne. Av seriens personer är Ashiteys åklagare – en kvinna med sina egna demoner – den intressantaste. Michael Mosley är hennes sidekick som hjälper henne i utredningen. Han är en figur som tillför en i övrigt högst allvarsam serie ett stråk av humor.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00