Tv-profilen Martin Timell frikänd från anklagelser om våldtäkt

Martin Timell Bild: TT/Jonas Ekströmer

Den svenska tv-profilen Martin Timell, känd bland annat från programmet Bullen, frikänns från anklagelser om våldtäkt. Timell anmäldes i höstas för en våldtäkt som ska ha ägt rum för tio år sedan. I dag frikände tingsrätten Timell.

Det var på en personalfest för redaktionen för Äntligen Hemma, på Martin Timells sommarställe i Stockholms skärgård som det anmälda övergreppet ska ha ägt rum. En ung kvinna anmälde i höstas att Martin Timell våldförde sig på henne i en badtunna på bryggan. Timell nekade till alla anklagelser.

I dag klockan 12 meddelade Attunda tingsrätt sin dom: Martin Timell frikänns då en enig tingsrätt ogillat åtalet.

– I målet finns särskilda svårigheter, säger chefsrådmannen Klas Reinholdsson som var ordförande.

– En sådan är att gärningen ska ha inträffat drygt nio år innan den efter polisanmälan började utredas. Risken för felaktiga minnesbilder har därför fått beaktas särskilt och varje uppgift analyseras noga. Slutsatsen blev att åtalet inte var styrkt.

Källa: aftonbladet.se.

Det var i samband med metoo-rörelsen hösten 2017 som anklagelser riktades mot den dåvarande TV4-profilen Martin Timell.

Han togs ur tjänst och i oktober förra året avslutade tv-kanalen allt samarbete med programledaren. Kanalen lyfte också bort alla program där han medverkade ur tablån och från kanalens play-tjänst.

Enligt en utredning utförd av advokatbyrån Setterwalls borde TV4 ha agerat tidigare.

Utredningen visade att det förekommit "allvarliga missförhållanden" inom "Äntligen hemma"-produktionen, där Timell var programledare. Den riktade även hård kritik mot kanalen och produktionsbolaget Meter Television, som ligger bakom "Äntligen hemma", för hur de hanterat uppgifterna om sexuella trakasserier och för sin underlåtenhet att vidta åtgärder för att säkra en trygg arbetsmiljö.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning